USA i diplomatisk fadæse: »Fuck the EU«

USAs viceudenrigsminister Victoria Nuland må undskylde nedladende bemærkning i telefonsamtale med USAs ambassadør i Kiev. Amerikanerne beskylder Rusland for at stå bag aflytning og offentliggørelse af samtalen.

ARKIVFOTO. Victoria Nuland har talt over sig i en samtale med USAs ambassadør i Ukraine, hvor hun blandt andet sagde "Fuck EU". Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: USAs viceudenrigsminister med ansvar for europæiske anliggender, Victoria Nuland, må se sig fanget i en diplomatisk fadæse, efter en optagelse af en telefonsamtale mellem hende og USAs ambassadør i Ukraine, Geoffrey Pyatt, er blevet lækket på YouTube.

Optagelsen afslører Victoria Nulands syn på flere af frontfigurerne i den ukrainske opposition, men også hendes opfattelse af EUs rolle i bestræbelserne på at få stoppet krisen i Ukraine.

»Fuck the EU«, lyder det meget direkte fra den amerikanske viceudenrigsminister på et tidspunkt i samtalen.

Se videoen med optagelsen af samtalen her. Den kontroversielle omtale af EU kommer ca. tre minutter inde i videoen.

Samtalen drejer sig om mulighederne for at få en aftale i stand mellem den ukrainske præsident Viktor Janukovitj og oppositionen.

Her fremgår det, at Victoria Nuland har diskuteret en plan med FNs souschef for politiske affærer, Jeffrey Feltman, en tidligere fremtrædende embedsmand i den amerikanske administration, om, at FN skal udpege en særlig repræsentant til at følge udviklingen. Senere skal vicepræsident Joe Biden kobles på.

»Det vil være en stor hjælp til at få tingene til at hænge sammen, Og ved du hvad: Fuck the EU,« lyder det herefter fra Victoria Nuland.

Samtalen udspandt sig tilsyneladende på et tidspunkt i januar, hvor USA tilsyneladende bag scenen forsøgte at spille en rolle i den aftale om magtdeling i Ukraine, der senere blev afvist af oppositionen.

Den amerikanske ambassadør giver også udtryk for, at der er »knas i ægteskabet« mellem de ukrainske oppositionspartier, og Victoria Nuland advarer direkte om, at udpege oppositionsleder og tidligere sværvægtsbokser, Vitali Klitschko, som premierminister, fordi han ikke vil kunne samarbejde med andre i regeringen.

»Det vil bare ikke fungere,« lyder det fra Nuland.

Herefter bliver de to enige om, at det er helt nødvendigt, at der strikkes noget sammen, der kan fungere:

»Ellers vil russerne bag scenen forsøge at torpedere det,« svarer den amerikanske ambassadør.

Optagelsen vil næppe vække begejstring i Bruxelles, og torsdag fik den amerikanske administration da også travlt med at nedtone samtalen. Ingen benægter, at den har fundet sted. Tværtimod siger en talsmand for den amerikanske regering, at viceudenrigsminister Victoria Nuland har været i forbindelse med »sine EU-partnere og naturligvis har undskyldt«.

Amerikanske embedsmænd har været hurtigt til at pege på, at det må være russerne der har aflyttet og fået den ud på YouTube.

»Vi tror bestemt, at dette er et nyt lavpunkt i Ruslands dømmekraft,« siger Jen Psaki, der er talsmand for den amerikanske regering.

Det generelt dårlige forhold mellem USA og Rusland har dermed fået endnu et par grader ned.

Torsdag beskyldte en toprådgiver for præsident Putin USA for at forsyne de regeringsfjendtlige demonstranter i Kiev med både penge og våben. Ting der skulle være foregået på ambassadens område i Kiev.