Tysk minister: Tog-angreb kan have tråde til Nice-terror

Den 17-årige afghaner, der mandag aften gik til angreb med økse og kniv på togpassagerer i Tyskland, var muligvis inspireret af gerningsmanden bag Nice-angrebet i sidste uge. Et håndtegnet IS-flag er netop fundet på drengens værelse.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angrebet på tilfældige passagerer i et regionaltog i nær Frankfurt mandag aften kan have forbindelse til angrebet på den franske ferieby Nice i sidste uge.

Det sagde indenrigsminister i Bayern Joachim Herrmann til flere tyske medier natten til tirsdag.

Delstats-ministeren henviste i flere interviews til, at den 17-årige afghaner, der stod bag tog-angrebet i Tyskland, kan være inspireret af gerningsmanden i Nice, der torsdag bevidst pløjede en lastbil ind i en stor folkemængde, der var samlet på byens hovedgade for at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen. 84 personer blev dræbt og flere hundrede såret. Terrorbevægelsen Islamisk Stat tog efterfølgende skylden for angrebet.

»Det er velkendt, at den slags handlinger altid bliver fremprovokeret af lignende angreb,« sagde Joackim Herrmann ifølge Süddeutsche Zeitung.

Brugte kniv og økse

Mandag aften steg en 17-årig afghansk asylansøger om bord på regionaltoget mellem Würzburg-Heidingsfelg og Ochsenfurt sydøst for Frankfurt, hvor han gik til angreb på tilfældige passagerer med en økse og en kniv.

Ingen af de 25-30 passagerer om bord døde, men flere blev såret – herunder fire alvorligt. 14 personer er i chok, og er blevet tilbudt krisehjælp. Gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet, da han forsøgte at flygte ud af toget.

Drengen kom ifølge den bayerske indenrigsminister til Tyskland som uledsaget flygtning, og blev på grund af sin unge alder placeret hos en plejefamilie i byen Ochsenfurt i det sydlige Tyskland. Det skulle ifølge Süddeutsche Zeitung været sket for to uger siden.

Håndtegnet IS-flag fundet

Hans motiv bag angrebet er endnu uklart, men et vidne har fortalt de tyske myndigheder, at drengen på arabisk råbte »Allahu Akbar« (på dansk »Gud er stor«), da han gik til angreb.

»Der er allerede noget, der tyder på, at han har en islamistisk baggrund. Det er dog på ingen måde bevist,« citerer Bild indenrigsministeren i Bayern for at sige til ZDF.

Tirsdag morgen blev denr tilsyneladende lagt mere til den teori, da der blev fundet et håndtegnet Islamisk Stat-flag på den 17-åriges værelse. Det oplyser en minister fra delstaten Bayern ifølge Reuters til tysk tv.

Tysk politi er i øjeblikket ved at efterforske, om drengen handlede alene og hvorvidt, han på nogen måde er blevet påvirket til at udføre angrebet, skriver Süddeutsche Zeitung.

Herunder kan du se flere billeder fra gerningsstedet. Artiklen fortsætter under artiklen.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand.

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand.

Lignende episode for nyligt

Det er ikke mere end to måneder siden, at der senest var et angreb på tyske togpassagerer. Det skete tidligt om morgenen 10. maj i et s-tog i Grafing nær München i det sydlige Tyskland.

Her gik en 27-årig mand til angreb - ligeledes med en kniv, og råbte ifølge vidner også »Allahu Akbar«, da han angreb. Han var tysk statsborger, og blev fterfølgende overmandet af politiet.

Dengang blev en dræbt og tre kritisk såret.

Togstrækningen mellem Truchtlingen og Würzburg, hvor angrebet skete, er midlertidigt lukket.