Tysk lettelse over ja til ny regering

De fleste tyskere ånder lettet op, efter at SPDs medlemmer har sagt god for den brede regering. Der meldes om flere overraskelser på ministerholdet, som bliver officielt udpeget søndag.

Nogle af de mange socialdemokrater, der havde hjulpet til med at tælle stemmer, jublede, da resultatet viste, at et stort flertal af SPD-medlemmerne havde stemt ja til at gå med i den nye tyske regering sammen med CDU og CSU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke

Tyskland får efter næsten tre måneders politiske overvejelser og forhandlinger en ny regering bestående af SPD, CDU og CSU. Det står klart, efter at SPDs medlemmer i en urafstemning, hvis resultat blev offentliggjort lørdag eftermiddag, har sagt ja til den store koalition.

Afstemningen blandt de knap 475.000 socialdemokrater blev en stor succes og en stor lettelse for SPDs partiformand, Sigmar Gabriel, der havde lagt hele sin vægt bag en regeringsaftale med CDU og det bayerske søsterparti CSU. Efter valget i september var stemningen i SPDs bagland stærkt kritisk overfor at gå i regering med den konservative union, der klart vandt valget, men i sidste ende fulgte 76 procent ledelsens anbefaling og stemte ja – der var ingen overskuelige alternativer.

En svært tilfreds Sigmar Gabriel kaldte afstemningen for historisk, mens fungerende kansler Angela Merkel gratulerede den kommende regeringspartner. Både arbejdsgivere og fagforbund erklærede sig tilfredse med, at Tyskland nu får en handlingsduelig regering. Søndag vil ministerholdet officielt blive udpeget, og tirsdag skal Angela Merkel efter planen vælges som kansler af Forbundsdagen.

Forlydender om de kommende ministre er dog allerede sevet ud i de tyske medier. Det står angiveligt fast, at CDUs veteran Wolfgang Schäuble fortsætter som finansminister, mens SPDs gruppeformand i Forbundsdagen, Frank-Walter Steinmeier, vender tilbage til posten som udenrigsminister, som han også bestred under den seneste brede regering fra 2005 til 2009. Det tyder på kontinuitet på de to vigtige områder. Den største overraskelse er ifølge flere medier, at CDUs markante profil Ursula von der Leyen bliver Tysklands første kvindelige forsvarsminister. Ursula von der Leyen regnes for en af de mulige arvtagere til CDU-formandsposten, når Angela Merkel engang trækker sig.

Von der Leyen var tilsyneladende vanskelig at placere. Hun er blevet nævnt på mange mulige poster herunder som sundhedsminister, hvilket hun angiveligt ikke var tilfreds med. Den socialkonservative Ursula von der Leyen ville gerne være forblevet arbejds- og socialminister, men den post går angiveligt til SPDs partisekretær, Andrea Nahles, der skal indføre den landsdækkende mindsteløn på 8,5 euro i timen, som SPD har fået indskrevet i regeringsprogrammet. Fungerende forsvarsminister, Thomas de Maizière, ventes i givet fald at fortsætte i et andet ministerium.

Sigmar Gabriel afstår fra Finansministeriet

Sigmar Gabriel har tilsyneladende besluttet sig for at blive økonomi- og energiminister. Dermed afstår SPD-formanden fra at sætte sig på finansministerposten, hvilket han kunne have krævet, og påtager sig i stedet den svære opgave at dæmpe stigningen i elpriserne uden at sætte energiomstillingen i stå.

Manuela Schwesig, der er en af SPDs næstformænd, overtager angiveligt Familieministeriet, mens SPDs Heiko Maas, der i dag er minister i delstaten Saarland, mere overraskende skal være Tysklands nye justitsminister. Med SPDs kasserer Barbara Hendricks som ny miljøminister opfylder Sigmar Gabriel sit løfte om tre kvinder og tre mænd på SPDs seks ministerposter.

Overraskende er det også, at Angela Merkels nære rådgiver Ronald Pofalla ifølge flere medier helt forlader politik. Hans post som stabschef i Kanzleramt kan blive overtaget af den fungerende miljøminister, Peter Altmeier.

Ligesom Andrea Nahles hos SPD kan også CDUs og CSUs partisekretærer skifte til ministerholdet. CSUs Alexander Dobrindt har efter den konservative valgsejr ved delstatsvalget i Bayern fået et offentligt løfte om én af CSUs tre ministerposter, og også CDUs Hermann Gröhe nævnes som kandidat til en af partiets fem poster ud over kanslerposten.

Det vil være en lettelse for mange i Europa, at en tysk regering kommer på plads. Et nej havde sandsynligvis udløst et nyvalg og ført til mange måneders politisk usikkerhed. Også tyskerne vil være tilfredse. Ifølge meningsmålinger er der bred opbakning til den store koalition. Det gælder også SPDs vælgere.