Trumps »racistiske tweets« møder hård kritik: Repræsentanternes Hus fordømmer præsidentens sprog

Repræsentanternes Hus har vedtaget en resolution, der fordømmer Donald Trumps Twitter-angreb på fire ikkehvide kvindelige kongresmedlemmer. Det er første gang i 100 år, at Repræsentanternes Hus fordømmer en siddende præsident.

Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortéz og Rashida Tlaib holdt en pressekonference natten til tirsdag, hvor de svarede igen på Trumps angreb mod dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIN SCOTT

Det var racistisk, da Donald Trump på Twitter sagde til fire ikkehvide kvindelige kongresmedlemmer, at de kan »tage tilbage«, hvor de »kommer fra«.

Det har et flertal i Repræsentanternes Hus nu afgjort med en resolution, der fordømmer præsidentens sprog i de tweets, han har rettet mod de fire kvinder, som i øvrigt alle er amerikanere, og kun én af dem er ikke er født i USA. Det skriver The Guardian.

240 medlemmer af Huset stemte for resolutionen, mens 187 stemte imod. Demokraterne stemte for, mens Republikanerne – på nær fire – stemte imod. Det er første gang i 100 år, at Repræsentanternes Hus fordømmer en siddende præsident, skriver The New York Times.

I fire dage i træk har præsident Donald Trump tweetet om de fire demokrater, som i amerikanske medier også nogle gange omtales som »the Squad«, altså »slænget«: Alexandria Ocasio-Cortéz fra New York, Ilhan Omar fra Minnesota, Ayanna Pressley fra Massachusets og Rashida Tlaib fra Michigan.

Den første har puertoricanske forældre, den næste er født i Somalia og flygtede til USA som barn, den tredje er afroamerikansk, og den fjerde har palæstinensiske forældre. Men de er alle amerikanske statsborgere – og så er de i øvrigt populære, unge og progressive demokrater, som kom ind i Repræsentanternes Hus ved midtvejsvalget i november.

Særligt Alexandria Ocasio-Cortéz har i sin korte politiske karriere formået at få en reel stemme i både Kongressen og online.

Hun har fremsat progressive forslag om en ambitiøs, bindende klimaaftale, leveret hård kritik af Trumps immigrationspolitik og sammen med de tre andre i »slænget« talt for en rigsretssag mod præsidenten. Hun har også ved flere lejligheder lagt sig ud med Demokraternes egen leder, formanden i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Men det ændrer ikke på, at Demokraterne stod bag hende og resten af »slænget«, da Donald Trump for fire dage siden indledte sine Twitter-angreb mod de fire kvinder.

»Alle medlemmer af den her institution, demokrater og republikanere, bør slutte sig til os og fordømme præsidentens racistiske tweets,« lød det resolut fra Nancy Pelosi, da hun indtog gulvet i Repræsentanternes Hus mandag.

»At gøre mindre ville være en chokerende afvisning af vores værdier og en skamfuld frasigelse af den ed, vi har svoret om at beskytte det amerikanske folk,« sagde hun ifølge The Guardian.

Fra flere demokrater var der slet ingen tvivl om, at Trumps opfordring til de fire kvinder – om at »tage tilbage og reparere de totalt ødelagte og kriminalitetsbefængte steder, de kom fra« – var racistisk.

Men fra Republikanerne lød det, ligesom det i øvrigt har lydt fra præsidenten selv, at det ikke handlede om race, men om ideologi.

»Det, der virkelig er sket her, er, at præsidenten og hans tilhængere er blevet tvunget til i månedsvis at måtte udholde beskyldninger om racisme,« sagde for eksempel Dan Meuser ifølge The New York Times.

Trump selv fortsatte sin Twitter-aktivitet aftenen igennem og fastholdt, at det står de fire kvinder frit for at forlade USA, og at de ikke skal »hade« landet, men i stedet »elske« det.

Ingen af de fire har givet udtryk for, at de skulle hade USA.

»De demokratiske kongresmedlemmer (Ocasio-Cortéz, Omar, Tlaib og Pressley, red.) har udgydt nogle af det mest ubehagelige, hadefulde og klamme ting nogensinde sagt af en politiker i Huset eller Senatet, og alligevel slipper de af sted med det og får tilslutning fra Demokraterne,« tweetede Trump, mens der blev stemt for resolutionen mod ham.

»Hvorfor fordømmer Huset ikke de beskidte og hadefulde ting, som de har sagt? Fordi de er den radikale venstrefløj, og demokraterne er bange for at tage kampen mod dem. Sørgeligt!«

Nancy Pelosi fastholder sin støtte til »slænget« – og at Trumps angreb er racistisk:

»Jeg er stolt af den opmærksomhed, som det her får, for det, præsidenten sagde, var fuldstændigt upassende,« siger hun til The New York Times.

At Trump går så målrettet efter de fir kvindelige demokrater, er ikke overraskende. Flere eksperter og analytikere ser det som et led i hans valgkamp for at blive genvalgt som præsident i 2020.

Men det er ikke alle republikanere, der støtter strategien. David Kochel, der er strategiker for Republikanerne i Iowa, er bekymret for, at angrebet kan forene Demokraterne:

»Det kom i vejen for den lille nedsmeltning, som Demokraterne var i gang med, og i stedet forenede det dem fuldstændigt,« siger han til The New York Times:

»Jeg er bare bekymret for, at han tog fokuset fra en virkelig interessant kamp mellem Pelosi og »slænget«.«