Trump frygter den uge, der kommer nu: Det er som Verdenskrigene

Donald Trump forudser, at USA endnu ikke har set coronavirussens værste side. Og anbefaler igen uprøvet malariamedicin.

Billedet viser USAs præsident, Donald Trump, ankomme til pressemøde lørdag. Her anbefalede han igen amerikanerne at anvende en malariamedicin mod covid-19 trods manglede kliniske beviser på, at midlet virker efter hensigten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Silbiger/Reuters/Ritzau Scanpix

De seneste uger er USAs præsident, Donald Trumps, pressemøder blevet mere alvorlige. Mere dystre. Lørdag holdt præsidenten således endnu et langt pressemøde, og her forudså han en mørk påske.

»Det vil nok blive den værste uge – den kommende uge eller den næste,« advarede Donald Trump:

»Vi vil stå over for masser af død, desværre.«

Lørdag måtte de amerikanske myndigheder oplyse befolkningen om det hidtil dødeligste døgn. 1.344 mistede livet som følge af coronavirus. I alt er flere end 8.500 nu døde i USA. Dødstallet ventes tilmed at vokse markant de kommende uger.

»Jeg tror virkelig, at vi aldrig har stået over for tal som disse. Muligvis under krigen – en af verdenskrigene, Første Verdenskrig eller Anden Verdenskrig,« sagde Donald Trump ifølge mediet Bloomberg.

Ifølge en prognose fra Det Hvide Hus vurderes det, at pandemien kan koste mellem 100.000 og 240.000 amerikanere livet – og det selv hvis amerikanerne overholder reglerne, der skal sikre »social distancering«.

Donald Trumps dystre ord lød som et ekko af New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, som tidligere på dagen havde advaret om, at hårdt ramte New York snart vil blive endnu hårdere ramt.

»Målt på tal har vi endnu ikke nået toppen,« sagde demokraten Andrew Cuomo.

I delstaten New York har 3.565 personer coronasmittede mistet livet siden det første coronarelaterede dødsfald i staten 14. marts – langt flere end i nogen anden amerikansk stat.

»Der er en del af mig, der er glad for, at vi endnu ikke har nået toppen. For vi er endnu ikke klar til toppen.«

For nyligt har Andrew Cuomo advaret om, at storbyen kan løbe tør for respiratorer ved udgangen af den kommende uge.

For nyligt havde myndighederne i New York bestilt 17.000 respiratorer fra Kina, men da sendingen blev modtaget lørdag, indeholdt den kun 2.500 respiratorer. Producenten kunne ikke levere flere til New York, idet efterspørgslen nu er større end udbuddet.

Donald Trump oplyste på pressemødet, at Pentagon nu vil sende soldater og sundhedspersonale til New York og flere andre af de hårdest ramte stater.

Også i storbyerne Detroit og New Orleans ventes antallet af daglige dødsfald at toppe i løbet af den kommende uge ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder.

USAs bekymrede kurver

USA er for tiden det land i verden – sammen med Spanien – som står over for fleste coronadødsfald per dag.

Fortsætter dødstallet med at stige de kommende uger, hvilket Donald Trump altså forudser, at det vil, kan USA meget vel snart blive det land i verden, hvor coronavirussen officielt har taget livet af flest.

I dag er Italien indehaver af denne triste rekord. Her er flere end 15.000 døde som følge af coronavirus.

Donald Trump anbefalede uprøvet malariamedicin

Undervejs på gårsdagens pressemøde rådede Donald Trump amerikanerne til at anvende den ganske uprøvede malariamedicin Hydroxyklorokin, hvis de oplever symptomer på covid-19.

Ved siden af præsidenten – og i behørig afstand – på pressemødet stod flere rådgivere, blandt andre USAs epidemichef, Anthony Fauci, som flere gange har slået fast, at der endnu ikke er bevis på, at medicinen har en effekt.

En række ganske små undersøgelser i blandt andet Frankrig har vist, at medikamentet kan have en positiv effekt over for virussen, men der er endnu ingen kliniske forsøg, der har vist resultater.

»Hvad har du at tabe?« spurgte Donald Trump retorisk, da han snakkede om medicinen.

»Tag den!«