Thorning: Afghanistan er Danmarks pligt i år frem

Når kampopgaven er overstået i 2014 holder Danmark fast i at forbedre livet for afghanerne. Men statsministeren drømmer ikke om hurtige fremskridt.

Obama, NATOs generalsekretær og statsminister Helle Thorning-Schmidt under NATO-topmødet i Chicago. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CHICAGO: 42 danske soldater har mistet livet, og Danmark har betalt flere milliarder kroner for den danske deltagelse i krigen i Afghanistan. Men det har været det hele værd, og det vil Danmarks fortsatte støtte til landet fortsat være. Det mener statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som netop har afsluttet en lang topmødedag ved NATO-mødet i Chicago.

- I slutningen af 2014 afslutter vi ISAF-operationen, og dermed går NATO fra at stå for en kampopgave til en rolle som trænere for de afghanske sikkerhedsstyrker. Samtidig kan vi gå i gang med at genopbygge landet. Dermed fortsætter vi vores forpligtelse over for afghanerne, og det er en opgave, vi vil holde fast i, siger statsministeren på et pressemøde med den danske presse.

Statsministeren har netop været til middag med stats- og regeringscheferne fra de 27 andre NATO-lande, og her var Afghanistan hovedpunktet, ligesom det også er hovedtemaet for hele topmødet, som fortsætter i dag med et møde for hele ISAF-koalitionen, der tæller 50 lande.

Diskussionen havde ifølge statsministeren fire hovedpunkter: At ISAF overholder tidsplanen frem mod koalitionens fælles exit i slutningen af 2014. At den dansk-ledede indsamling til de afghanske sikkerhedsstyrker fortsætter og ifølge statsministeren stadig indkasserer store bidrag. At Danmark vil presse på over for Afghanistan for at sikre, at landet gennemfører en demokratireform og overholder menneskerettighederne, herunder kvinders rettigheder. Pakistan var det fjerde punkt. Landet spiller en nøglerolle i forhold til NATO’s praktiske tilbagetrækning, når den tid kommer. Samtidig er landet en rede for de oprørere, der konstant gør livet surt for ISAF-styrkerne i Afghanistan.

- Samlet set kan man sige, at NATO holder fast i sin forpligtelse over for Afghanistan, og her er Danmark med helt foran. På mødet i dag har alle lande bekræftet, at det ville være helt forkert at have ydet så store ofre uden at følge op med blandt andet bidrag til landets sikkerhedsstyrker, som skal stå for sikkerheden, når ISAF ikke længere står har ansvaret for landets sikkerhed i slutningen af 2014, siger statsministeren.