Sydafrikas politi går i aktion mod Zumas allierede

Ifølge politiet er tre personer med mulig forbindelse til landets præsident, Jacob Zuma, blevet anholdt.

En væbnet politimand foran en ejendom, som tilhører en af Sydafrikas mest omstridte klaner i erhvervslivet, Gupta-familien. Den omfattende politiaktion er rettet mod personer, som kan være involveret i økonomisk kriminalitet i forbindelse med landets pressede præsident, Jacob Zuma. Scanpix/Wikus De Wet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sydafrikanske politi indledte onsdag en omfattende aktion mod personer, som kan være involveret i økonomisk kriminalitet i forbindelse med landets pressede præsident, Jacob Zuma.

Politiets eliteenhed Hawks siger, at tre personer er anholdt, og at der er gennemført en razzia på en ejendom, som tilhører den indflydelsesrige Gupta-familie.

Beskyldningerne mod Zuma gælder blandt andet hans angivelige relationer til den stenrige indiske Gupta-klan, som han skal have arbejdet sammen med for at have kontrol over lukrative statskontrakter.

»Politiets operation fortsætter. Den er knyttet til udnyttelsen af staten,« siger politiets talsmand, Hangwani Mulaudzi, som hentyder til påstået korruption i statslige institutioner under Zumas styre.

Zuma er »i princippet« gået ind på at træde tilbage, og der ventes at blive gennemført en mistillidsafstemning til ham i parlamentet, hvis han klynger sig til magten.

Det siger ANC's generalsekretær, Ace Magashule, som har gjort det klart, at det regerende parti vil have indsat vicepræsident Cyril Ramaphosa som landets nye leder hurtigst muligt.

Lokale medier rapporterer, at den skandaleombruste Zuma presser på for at blive sikret store beløb til dækning af advokatsalærer i kommende retssager om hans påståede ulovligheder.

I en sag modtog han angiveligt 783 gange pengebeløb fra en våbenhandel, inden han kom til magten.

Mange beskyldninger er knyttet til Gupta-familien, der ledes af brødrene Ajay, Atul og Rajesh Gupta, der alle er i 40'erne, og som kom til Sydafrika fra Indien i 1993. På det tidspunkt var det hvide mindretalsstyre ved at slutte, og landet blev åbnet for resten af verden.

Brødrene havde en mindre forretning i Indien, men deres Sahara Group beskæftiger i dag over 10.000 mennesker. Familien bliver ifølge BBC beskyldt for at udøve ekstrem stor politisk indflydelse i Sydafrika.

Kritikere hævder, at de »har taget staten til fange« for at kunne udføre deres forretninger.

/ritzau/Reuters