Svag start for Darfurs fredsstyrke

Den humanitære katastrofe i Darfur vil fortsætte. Den planlagte fredsstyrke på 26.000 soldater er skrumpet ind til blot 6.500 - med utilstrækkeligt udstyr. De 2,5 millioner flygtninge og provinsens indbyggere vil stadig være overladt til sig selv. Samtig spreder konflikten sig.

Verdens største humanitære katastrofe, der udspiller sig i Sudans borgerkrigshærgede Darfur-provins, vil ikke blive mindre efter nytår, skønt FN og Den Afrikanske Union har lovet at stille med en international fredsstyrke.

En kombination af manglende evner og vilje til at skaffe soldater betyder, sammen med fodslæb og chikane fra Sudans myndigheder, at den planlagte fredsstyrke på 26.000 foreløbig kun bliver på 6.500 mand. Med 26.000 mand ville Darfur-styrken blive den største fredsstyrke under FNs blå flag.

Det har hele tiden ligget i kortene, at styrken – som FNs Sikkerhedsråd har vedtaget skal sættes ind fra 1. januar – primært skulle sammensættes med afrikanske soldater.

Men selv om Sudans regering også har accepteret soldater fra Asien, har troppekontingenter fra Thailand og Nepal ikke fået lov til at rejse ind i landet, oplyser flere nyhedsbureauer. Det samme gælder i øvrigt for en fælles svensk-norsk styrke på 350 mand.

Den deprimerende udvikling betyder, at sikkerhedssituationen for indbyggerne i Darfur-provinsen og de 2,5 mio. fordrevne flygtninge stadig vil være meget ringe – men nok så vigtigt, at der heller ikke vil være mulighed for effektivt at beskytte nødhjælpskonvojer og organisationernes hjælpearbejdere.

Efter planen skal den såkaldt internationale hybridstyrke overtage ansvaret for sikkerheden i Darfur fra en decideret afrikansk fredsstyrke på 6.000 mand, der uden held har skullet beskytte civilbefolkning og hjælpearbejdere.

Årsagen er, at de 6.000 afrikanske soldater er dårligt udrustede og yderligere har vist stor ulyst til at forlade deres baser.