Studerende blev bortvist for den »moralske forbrydelse« at kramme: Nu har lokal imam nedsat straffen

Det skulle have været et romantisk frieri, men blev straffet med bortvisning fra universitetet. Nu er der lidt bedre nyt for de egyptiske studerende.

I december blev den egyptiske skulespiller Rania Youssef tiltalt for at forbryde sig mod det moralske kodeks ved at bære en for gennemsigtig kjole til Cairo International Film Festival. Straffen kan lyde på op til fem års fængsel. I denne uge er et ungt par blevet straffet af deres universiteter for at kramme.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mahmoud Ahmed/EPA

Optagelserne viser en ung, spændt mand, der knuger en buket blomster, lægger sig på knæ og på klassisk vestlig Hollywood-manér frier til en ung kvinde, før han løfter hende i sine arme og svinger hende rundt i et kram til klap og begejstring fra deres venner, som kigger på.

Det er ungdom, umiddelbarhed, glæde og kærlighed. Men ifølge de to egyptiske universiteter, som de unge studerende går på, er det også noget andet og mere alvorligt: en moralsk forbrydelse, der kræver straf.

Kort efter frieriet og den hurtige svingom blev de to derfor bortvist fra universitetet. Krammet, sagde præsidenten for det konservative, kønsadskilte Al-Azhar University, hvor den unge kvinde studerer arabisk, var »et komplet brud med universitetets værdier«.

At omfavnelsen – eller forbrydelsen – faktisk fandt sted over 100 kilometer væk på et andet universitet, hvor den unge mand studerer jura, var underordnet, mente præsidenten. For hun havde »begået en umoralsk handling, som forbrød sig mod såvel universitetet som samfundets normer«

I et interview med den engelske avis The Times sagde den unge kvinde, at hun ville trygle universitetets leder om tilgivelse. I mellemtiden fik hun hjælp fra en uventet kant.

Videoen, som viser krammet, gik nemlig viralt på de egyptiske sociale medier, og den massive opmærksomhed og sympati, som de to unges svingom afstedkom, har nu fået de to universiteter på andre tanker.

Skal »kun« gå semestret om

Tidligere på ugen bad den øverste imam på Al-Azhar University, hvor kvinden går, ledelsen om at »genoverveje straffen«. Al-Azhar, som er et af de mest prominente islamiske universiteter i landet, tillader ikke, at mænd og kvinder omgås hinanden – og slet ikke berøringer i offentligheden.

Men straffen skulle alligevel stå mål med forbrydelsen, mente overimamen – især når man tog kvindens unge alder i betragtning.

På imamens anbefaling besluttede universitetet derfor tirsdag at omgøre straffen, så den unge kvinde alligevel ikke bliver bortvist, men blot skal gå første semester om, skriver Egypt Today.

Derudover vil hun blive tildelt grundig vejledning i og rådgivning om passende opførsel i fremtiden.

Den unge mand var også først blevet bortvist fra universitetet i to år for at bryde skolens moralkodeks og værdier. Men efter at krammet blev en landsdækkende historie, og den egyptiske uddannelsesminister på nationalt TV gik ind i sagen, var der onsdag – ifølge The Guardian – også gode nyheder til ham: Ligesom sin forlovede kan den unge frier nu også »nøjes« med at gå første semester om.

Sagen er ikke desto mindre det seneste eksempel på, at de på papiret sekulære egyptiske myndigheder giver plads til religiøs konservatisme.

Paragraf 278 i Egyptens straffelov kriminaliserer »alle, som udfører handlinger i offentlighed, der forbryder sig mod det moralske kodeks«. Og det omfatter ikke så lidt.

I december blev den egyptiske skuespiller Rania Youssef anklaget for at have en for gennemsigtig kjole på til Cairo International Film Festival. Hendes retssag begynder senere på måneden, og hun kan få op til fem års fængsel for at tiltrække seksuel opmærksomhed.