Storbritannien i højeste beredskab: Tusinder af soldater sat ind forud for weekenden

De britiske myndigheder har udkommanderet militære specialstyrker til at bevogte centrale steder og større begivenheder de kommende dage, mens landet er i højeste alarmberedskab.

»Det er så trist, men jeg er stolt over at være her og at være en del af Manchesters fællesskab, som vi viser det her. Jeg kender ikke nogen, der var til koncerten. Men jeg er en mor, og det gør det meget nærværende for mig,« siger 42-årige Amanda Lee, som sammen med sin 22-årige datter stod grædende i en tæt omfavnelse længe efter at mindehøjtideligheden var forbi. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN WERMUTH

Alle i Storbritannien vil opleve et land i højeste alarmberedskab de kommende dage.

I Manchester er en større atletik-begivenhed »Great City Games« med løb i gaderne planlagt i weekenden. I London vil 100.000 fodboldtilhængere lørdag strømme til den traditionelle FA-pokalfinale på Wembley. 3. juni lægger Wales fodboldplæne til fodboldens årlige højdepunkt i form af Champions League-finalen med tilrejsende tilhængere af de to finalister, spanske Real Madrid og italienske Juventus.

I Hull forventer arrangørerne, at flere end 50.000 mennesker møder frem i weekenden til »Radio 1 Big Weekend«. Heathrow lufthavn lige uden for den britiske hovedstad er en af verdens travleste med flyafgange hvert minut. Og 8. juni er dagen for det britiske parlamentsvalg, hvor tusindvis af valgsteder vil være åbne over hele landet.

Hver af disse begivenheder og alle andre større forsamlinger vil nu få sikkerheden vurderet og analyseret. Britiske medier oplyser, at det særlige alarmberedskab inkluderer 5.000 specialsoldater til rådighed for bevogtningsopgaver, hvis britisk politi får brug for deres ressourcer andre steder. Indenrigsminister Amber Rudd oplyste onsdag, at 3.800 soldater vil blive udstationeret her og nu. Soldater vil blive udstationeret ved det britiske parlament, Westminster, og dronning Elizabeths residens Buckingham Palace i London.

»Operation Temperer« var endnu ikke sat i værk, da tusinder af borgere i Manchester dukkede op på pladsen foran byens gamle, stolt knejsende rådhus. Den britiske premierminister, Theresa May, meddelte først nogle timer senere, at risikoen for et nyt terrorangreb bliver vurderet som overhængende, og at landets sikkerhedsniveau derfor er hævet til højeste niveau, hvor sikkerheden vil blive strammet markant og måske med indsættelse af militær ved alle store forsamlinger.

Men 27-årige Nick Hudson og hans et år ældre veninde Harriet Kershaw ville være mødt frem alligevel ved mindehøjtideligheden for de mindst 22 dræbte og 59 sårede efter en popkoncert mandag aften. Tyve af de sårede var ifølge lokale myndigheder fortsat under intensiv behandling onsdag. 12 ud af de 59 er under 16 år.

»Vi bor ikke langt fra Arena, hvor koncerten fandt sted, og vi ønsker at vise vores solidaritet og deltage i den fællesskabsånd, som vi demonstrerer her,« siger Hudson, mens Kershaw bryder ind:

»Vi vil ikke lade dem knække os. Vi må forsætte med at leve vores liv.«

Den synlige sikkerhed ved mindehøjtideligheden i det centrale Manchester tirsdag aften var ikke overvældende. Nogle betjente stod i udkanten af forsamlingen med skarpladte geværer og fingeren på aftrækkeren. Men det var det mindste, man ville forvente efter, at byen er blevet udsat for et af de værste terrorangreb i landets nyere historie - rettet mod en koncert, hvor mange af tilskuerne var børn og teenagere. Og ifølge politiets efterforskning begået af den 22-årige Salman Abedi, født, opvokset og indtil for nylig studerende i Manchester.

Det virkede som en markering og et signal om, at Manchester nægter at være bange. Igen og igen bølgede råbet »Manchester« gennem forsamlingen. Klapsalverne rungede, når talerne beskrev »en stolt by«, og en lokal digter  Tony »Longfella« Walsh fik blodet til at rulle i tilhørerne, da han med kraftfuld stemme og meningsfulde pauser oplæste sit digt :«This is the place«.

Det var, hvad de fremmødte havde brug for.

»Det er så trist, men jeg er stolt over at være her og at være en del af Manchesters fællesskab, som vi viser det her. Jeg kender ikke nogen, der var til koncerten. Men jeg er selv mor, og det gør det meget nærværende for mig,« siger 42-årige Amanda Lee, som sammen med sin 22-årige datter stod grædende i en tæt omfavnelse længe efter at mindehøjtideligheden var forbi.

»Det her vil gøre os stærkere. Jeg forstod ikke, før jeg kom her, hvor mange vi er, der føler på den måde. Nu må vi holde sammen og glemme dagligdagens små problemer og i stedet fokusere på de ting, der betyder noget. Familie, venner, vores lokalsamfund, livet.«

Overalt på den fyldte plads i den skarpe aftensol ved rådhuset deler grupper af sikher, muslimer og jøder ud af chokolade, sodavand og chokolade. Den kristne præst Charles Kwaku-Odoi, der er med i det delte formandskab for Manchesters »Faith network 4 Manchester« siger til Berlingske, at det er ekstra vigtigt i det her øjeblik, at byens religiøse trosretninger viser sammenhold:

»Vi står sammen. Vi beder sammen jøder og muslimer. Her ved mindehøjtideligheden står vi med vores tro og sammen med øvrige af byens ledende repræsentanter, og vi prøver at bringe vore lokalsamfund sammen i det her svære øjeblik.«

Onsdag aften kan Manchesters følelse af stolthed og et særligt fællesskab få yderligere et skub i den fodboldglade by, hvis Manchester United vinder »Europa League«-finalen mod hollandske Ajax i en kamp spillet i Stockholm. Det virkede som om, at selv de indædte arvefjender i byens anden store fodboldklub Manchester City for en gangs skyld håbede alt det bedste for rivalerne. »De må vinde. For Manchester!« erklærede en ung mand.

En kvinde stod med et skilt og budskabet i det engelske ordspil:

»Manchester a CITY UNITED against hate«.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien