»Operation Temperer er nu trådt i kraft«: May indsætter militæret

Det er første gang siden 2007, at trusselsniveauet i Storbritannien er kritisk. Soldater skal på gaden for at hjælpe politiet.

Foto: OLI SCARFF

Frygten for et nyt terrorangreb i Storbritannien får nu britiske myndigheder til at sende soldater på de britiske gader.

Det skriver The Guardian.

Det sker, efter at premierminister Theresa May har forhøjet trusselsniveauet i Storbritannien fra alvorlig til kritisk for første gang siden 2007. Det betyder, at man anser et nyt angreb for at være »nært forestående.«

Theresa May sagde til et pressemøde tirsdag aften, at politiet har anmodet forsvarsministeren om autorisation til at indsætte militært personale som støtte til politiet. Forsvarsministeren har godkendt anmodningen, lød det fra May.

»Operation Temperer er nu trådt i kraft,« sagde hun med henvisning til, at nogle politi-opgaver om bevogtningen af begivenheder vil blive overtaget af militæret - den såkaldte »Operation Temperer«, der første gang blev afsløret i 2015.

Planen kan betyde, at op til 5000 soldater kan indsættes på offentlige steder, hvor der er mange mennesker. Dermed frigøres politiets ressourcer til andre opgaver, siger May. Soldaterne vil være under politiets kommando.

Premierministeren nævner specifikt koncerter og sportskampe som begivenheder, hvor man kan forvente at se soldater til stede.

Den tidligere premierminister Tony Blair tog en lignende beslutning, da han i 2003 sendte militæret ind i London-lufthavnen Heathrow på baggrund af en »nært forestående« terrortrussel. Han »sendte kampvognene ind«, lød det.

Systemet med trusselsniveauer blev indført 1. august 2006. Siden har trusselsniveauet i to tilfælde været kritisk - først fra 10. august 2016 og tre dage frem, da der var planer om flydende bomber i fly på tværs af Atlanten, og igen den 30. juni 2007, da der blev fundet bilbomber i London.

Indenrigsminster Amber Rudd har nu bekræftet, at op til 3.800 soldater vil blive indsat på gader rundt omkring i Storbritannien. Hun siger samtidig, at hun forventer, at det kritiske trusselsniveau er midlertidigt.