Sne i dette område er »utroligt, uvirkeligt, magisk«

Aïn Sefra er et område i Sahara, der ligger et godt stykke over havets overflade. I denne tid er det desuden begravet under en pæn dyne sne.

En mand ser ud over den snedækkede sandørken i Aïn Sefra, Algeriet. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: SOCIAL MEDIA

De orangefarvede sandklitter  med snebræmme ser ved første øjeblik ud, som om de hørte hjemme på en frossen måne i kredsløb om en fjern planet.

Men faktisk er de bølgende klitter med de fremmedartede hvide toppe dannet af et mere jordisk, omend usædvanligt fænomen: sne i Sahara.

Ifølge rapporter fra Algeriet faldt der i weekenden knapt 40 centimeter sne i Aïn Sefra-regionen i den nordøstlige del af landet.

Sahara er måske nådesløst varm om dagen, men om natten er den nordafrikanske ørken kendt for sine somme tider ganske lave temperaturer. Eksperter siger dog, at et regulært snefald er sjældent – men ingen ved rigtig hvor sjældent, for ørkenen er så enorm, og der er begrænsede overvågningsinstallationer.

»I Sahara er problemet luftfugtigheden, ikke temperaturerne,« lyder det over telefonen fra den tyske geolog Stefan Kröpelin på universitetet i Köln, der har forsket i Saharas klima i mange år.

»Sahara er omtrent på størrelse med USA, og der er kun ganske få vejrstationer,« tilføjer han. »Så det er lidt pjanket at sige, at dette er første, anden eller tredje gang, det har sneet der, for ingen ved med sikkerhed, hvor mange gange det har sneet tidligere, da ingen har været til stede og overværet det.«

Klimaforskeren Rein Haarsma fra det kongelige, hollandske meteorologiske institut (KNMI) vil gerne advare imod at udlægge de hvidklædte sandklitter som et bevis på, at forureningen har ført til klimaforandringer:

»Det er sjældent, javist, men så heller ikke mere sjældent,« siger han i et interview. »Der forekommer usædvanlige vejrfænomener alle vegne, og det her er altså ikke nødvendigvis et resultat af klimaforandringer.«

»Når du går rundt i snedriverne, har du det som om du var på Mars eller Uranus« Fold sammen
Læs mere
Foto: SOCIAL MEDIA.

Sne fem gange i mands minde

Sneen i Sahara faldt i et område, der ligger over 1.000 meter over havet, og her er temperaturerne i forvejen lave på denne tid af året. Men Rein Haarsma tilføjer, at en kold vind fra Nordatlanten er den direkte årsag.

Disse kolde havvinde blæser normalt ind over Skandinavien eller andre dele af Europa, lyder det fra KNMI i udkanten af Utrecht. Men i dette tilfælde har et højtrykssystem over kontinentet presset vejrsystemet betydeligt længere sydpå.

Kamel Sekkouri, der selv er vokset op i Aïn Sefra, siger, at han har set sne i området fem gange inden for de sidste 40 år.

Han beskriver sceneriet som »utroligt, uvirkeligt, magisk, sensationelt.«

»Når du går rundt i snedriverne, har du det, som om du var på Mars eller Uranus,« tilføjer han.

Oversættelse: Lars Rosenkvist