Rygter om Palins fremtid raser igen

Sarah Palins rejse til Israel ses af mange som endnu et bevis på, at hun går efter præsidentposten. Dansk ekspert mener tværtimod, hun er drevet af penge.

Sarah Palin er i dag på besøg i Israel, hvor hun blandt andet skal møde landets premierminister, Benjamin Netanyahu. Mange kommentatorer ser hendes besøg som endnu et bevis på, hun vil forsøge at gå efter den amerikanske præsidentpost i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygtetrommerne om Sarah Palins eventuelle kandidatur til det amerikanske præsidentvalg i 2012 buldrer med fornyet styrke, efter hun i denne uge er rejst til Israel.

Her vil den tidligere guvernør for Alaska og vicepræsidentkandidat blandt andet snakke med landets premierminister, Benjamin Netanyahu, og besøge forskellige markante politikere i landet for at snakke ja, politik.

Flere medier og politiske kommentatorer i USA ser hendes udlandsbesøg som endnu et bevis på, at hun vil stille op til det kommende præsidentvalg. Andre sandsynlige republikanske præsidentkandidater, blandt andet Mitt Romney, Haley Barbour, og Mike Huckabee, har i løbet af de seneste uger været på lignende besøg i Israel, der nyder stor sympati og støtte i USA for at pudse deres præsidentprofil af.

Styrker udenrigspolitisk profil

- Hvis hun stiller op (Sarah Palin, red.), er hun nødt til at kunne sige, at hun har været igennem de samme ting, som de andre kandidater, siger Ford O'Connell, der har arbejdet for John McCain og Sarah Palins kampagne i 2008, til CNN.

Sarah Palin er tidligere blevet kritiseret for hendes nærmest ikke eksisterende erfaring med og viden om udenrigspolitik. Udlandsrejsen, hvor Sarah Palin inden besøget i Israel lagde vejen forbi Indien, ses da også som et forsøg på netop at styrke hendes rustne udenrigspolitiske profil.

- Udenrigspolitik bliver mere og mere vigtigt. Hvis du vil være præsident, er du nødt til at have en god forståelse af den globale økonomi i det 21. århundrede, og de andre ting der foregår lige nu, siger Ford O'Connell til CNN.

Dansk ekspert er skeptisk

Spørger man en af Danmarks førende USA-eksperter om sandsynligheden for, at Sarah Palin vil forsøge at udfordre præsident Obama ved det kommende præsidentvalg, er meldingen dog noget mere forbeholden:

- Min mavefornemmelse siger mig, at hun ikke stiller op. Hun er et mediedrevet fænomen, men hun har ikke nogen valgkampsorganisation, og intet tyder på, at hun er ved at bygge en op. Det er hun nødt til, hvis hun skal gøre sig noget håb om at vinde i Iowa, som er den første stat, hvor de republikanske kandidater skal kæmpe mod hinanden om nomineringen, fortæller professor og USA-ekspert Peter Kurrild-Klitgaard, fra Københavns Universitet. 

Økonomisk interesse

Han mener, at Sarah Palin i høj grad er drevet af et økonomisk incitament i sin nuværende politiske virksomhed. Og den drivkraft kan af flere årsager få et alvorligt slag, hvis hun vælger at stille op.

- Sarah Palin er en af de bedst betale foredragsholdere, hun får honorarer, som er på niveau med præsidenter og nobelprismodtagere. Det er en ekstrem lukrativ forretning. Hvis hun melder sig som præsidentkandidat, kan hun ikke tage penge for politiske taler og optrædener som hun gør i dag, siger Peter Kurrild-Klitgaard, der vurderer, at Sarah Palin blot holder gryden i kog ved at besøge Israel og ikke nødvendigvis gør det fordi, hun planlægger at stille op til præsident.

Præsident i 2016

Han vil dog ikke afvise, at de ting Sarah Palin foretager sig nu kan være optakt til et præsidentkandidatur. Men først i 2016, hvor Barack Obama ikke vil være en trussel, lyder vurderingen fra den danske USA-ekspert.

Han er ikke i tvivl om, hvad der blandt andet har været med til at skabe så stort fokus på Sarah Palins eventuelle kandidatur.

- Det er i mediernes interesse at holde rygterne ved lige. Hvad enten man hader eller elsker hende, skaber hun opmærksomhed, fortæller professoren, der anerkender, at Sarah Palin lige meget om hun stiller op eller ej, allerede har haft en effekt på det kommende primærvalg, hvor de republikanske vælgere skal pege på deres foretrukne præsidentkandidat.

- Jeg mindes ikke, at man har haft en optakt til et primærvalg, hvor kandidaterne har lurepasset i så lang tid. Det er atypisk. Det skyldes især, at de mere ukendte kandidater har lettere ved at tilpasse deres profiler over for vælgerne, hvis kendte kandidater som Sarah Palin eller Mitt Romney har meldt deres kandidatur. Derfor venter de mere ukendte med at melde noget ud, indtil til de ved, hvad de er oppe imod, fortæller Peter Kurrild-Klitgaard.

Et kamp mod uret

Hovedpersonen selv har som bekendt ikke meldt noget konkret ud endnu. Men det er en kamp mod uret. For jo længere kandidaterne venter, jo mindre tid har de til at indsamle de mange millioner dollar, der skal til for at føre en ordentlig kampagne. Kandidaterne må nemlig ikke stille indsamlingsbøssen frem, før de officielt har meddelt deres kandidatur.