Rusland skal fragte amerikanere til rummet

Det amerikanske rumprogram, Nasa, har indgået en kontrakt med Rusland om, at få fragtet amerikanske astronauter til den internationale rumstation, ISS.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske astronauter skal i fremtiden fragtes til den internationale rumstation, ISS, af russiske raketter.

Det amerikanske rumprogram, Nasa, har indgået en ny kontrakt med sin russiske pendant. Aftalen til 335 millioner dollar (1,9 milliarder kroner) er en udvidelse af en lignende aftale mellem de to lande, som løber til 2013 og blandt andet omfatter transport af materiel.

De amerikanske astronauter skal i løbet af 2013 af sted til ISS på fire russiske missioner og senere samme år og i 2014 returnere til Jorden i forbindelse med to andre russiske missioner.

USA sender senere i år sin aldrende flåde af rumfærger på pension. Dermed er man afhængig af de russiske Soyuz-raketter, indtil de nye amerikanske Ares-raketter ventes klar i 2015. USA's præsident, Barack Obama, har dog luftet planer om at skrotte det nye rumprogram for at spare penge.

Mandag lettede den amerikanske rumfærge Discovery fra Florida med kurs mod ISS. Det er den fjerdesidste mission for de aldrende amerikanske rumfærger.

/ritzau/AFP