Retssag mod Mladic udskudt efter anklagerfejl

Retssagen mod den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic er blevet udskudt på ubestemt tid efter en anklagerfejl, oplyser dommeren ved Krigsforbryderdomstolen i Haag.

ARKIVFOTO. Krigsforbryderdomstolen i Haag har på dag to af retssagen mod den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic udskudt sagen på ubestemt tid på grund af »væsentlige oplysningskrav fejl« fra anklagerne Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigsforbryderdomstolen i Haag har på dag to af retssagen mod den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic udskudt sagen på ubestemt tid på grund af »væsentlige oplysningskrav fejl« fra anklagerne, oplyser den ledende dommer, Alphons Orie.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Forsvareren har bedt om seks måneders udsættelse.

Inden sagen blev udskudt havde anklagemyndigheden fokus på massakren i Srebrenica, et folkedrab, der fandt sted i juli 1995 under den jugoslaviske borgerkrig, og hvor mere end 7.000 bosniske muslimske drenge og mænd i byen Srebrenica blev myrdet af den bosnisk-serbiske hær. Den 70-årige tidligere hærchef står anklaget for at være ansvarlig for drabene.

Selv kalder han anklagerne »uhyrlige« og har erklæret sig ikke-skyldig, skriver BBC.

Anklagemyndighedens advokat, Peter McCloskey, siger, at der ikke kan rejses tvivl om de forbrydelser, der er sket i Srebrenica, og derfor vil anklagemyndigheden fokusere på det individuelle, strafferetlige ansvar.

Han siger, at den bosnisk-serbiske hær ikke var en hær »ude af kontrol« - tværtimod havde Mladic kommandoen.

- Vi har radioaflytninger af bosnisk-serbiske soldater og officerer, der diskuterer mord, og vi har videooptagelser af to henrettelser. Så lad mig gøre det helt klart: Selve forbrydelserne vil ikke være det vigtigste fokus i denne retsforfølgelse. I stedet vil vi fokusere på Ratko Mladics individuelle, strafferetlige ansvar, siger advokaten.

På andendagen i retten blev der afspillet en video, der viser panikken i Srebrenica 11. juli 1995 efterfulgt af scener, hvor general Mladic triumferende ankommer til byen.

Under bevisfremførelsen lyttede Mladic opmærksomt og tog en gang i mellem notater.

Mladic står også anklaget i forbindelse med den 44 måneder lange belejring af Sarajevo, hvor mere end 10.000 mennesker døde.

På retssagens første dag argumenterede anklagemyndigheden for, at Mladics hensigt var etnisk udrensning.

Hvis Ratko Mladic kendes skyldig, bliver han formentlig idømt fængsel på livstid.