Republikanere lægger pres på Trump: »Stop med at spille golf og erkend nederlaget«

Donald Trump har stadig ikke erkendt sit nederlag. Men nu begynder flere af hans tidligere støtter at kritisere hans mange søgsmål. Selv præsidentens kampagnekontor har måttet tage afstand fra en advokat.

 
Søndag var Donald Trump på golfbanen, mens hans seneste søgsmål i Pennsylvania blev afvist som forfatningsstridigt af en republikansk dommer. Video: CNN. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Det er over to uger, siden Joe Biden blev erklæret som vinder af det amerikanske præsidentvalg. Men højst usædvanligt har Donald Trump stadig ikke erkendt sit nederlag.

Toppen af Det Republikanske Parti støtter fortsat Donald Trump i hans indædte kamp for at få vendt valget, så han kan få fire år mere i Det Hvide Hus. Men flere af hans tidligere støtter er nu begyndt at tale åbent om hans nederlag.

Det skriver The Guardian.

To af hans forhenværende nationale sikkerhedsrådgivere har således i weekenden omtalt Donald Trumps adfærd som splittende og skadelig for det amerikanske demokrati.

Donald Trump synes overbevist om, at valget har været præget af fusk og svindel, men domstol efter domstol har indtil nu nægtet at tage sagerne op. Der er endnu ikke blevet fremlagt beviser, der kan understøtte den afgående præsidents anklager.

Senest har en republikansk distriktsdommer i Pennsylvania afvist Donald Trumps anmodning om at smide godt syv millioner brevstemmer ud. I sin 37 siders lange afgørelse beskrev han søgsmålet som forfatningsstridigt og kaldte det for »Frankensteins monster«.

Trump kaster sten gennem vinduerne

Det er også derfor, den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton slet ikke er i tvivl om, at Joe Biden nok skal blive taget i ed som præsident i januar. Men han frygter, »hvor megen skade Trump kan nå at gøre inden da«, lød det i et interview på CNN i weekenden.

Boltons kritik er ikke overraskende. Han har været en hård kritiker af Donald Trump, lige siden han selv forlod Det Hvide Hus og har blandt andet skrevet en bog fyldt med hårde anklager mod præsidenten.

John Bolton er overbevist om, at Donald Trump ikke selv tror på, at han kan vende valget med sine mange søgsmål, men at han i stedet miskrediterer valgresultaterne, i håb om at det kan skabe kaos og forvirring blandt vælgerne.

»Lige nu kaster Trump sten gennem vinduerne. Han er den politiske udgave af en uromager på gaden,« sagde Bolton i interviewet på CNN.

Også Boltons forgænger, H.R. McMaster, har åbent kritiseret Donald Trumps søgsmål i weekenden. Han var national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump i lidt over et år og blev fyret via Twitter i 2018.

Det er et velkendt faktum, at de to aldrig kom godt ud af det med hinanden, og Donald Trump har blandt andet kritiseret McMaster for at være »for rigid«.

I et interview på CBS har McMaster nu beskyldt præsidenten for at spille landet i hænderne på USAs fjender med sine mange søgsmål. Han advarede om, at lande som Rusland er ligeglade med, hvem der vinder, så længe mange amerikanere tvivler på resultatet. Det kan underminere det amerikanske demokrati, mener han.

»En national forlegenhed«

Også Chris Christie, tidligere guvernør for New Jersey og forhenværende rådgiver for præsidenten, kaldte søndag Trump-kampagnens hold af advokater for »en national forlegenhed«, skriver Fox News.

Samme weekend hånede Tucker Carlson, den måske mest kendte studievært på Fox News, Sidney Powell, en af Donald Trumps advokater, for ikke at kunne fremlægge beviser for sine vilde påstande om valgsvindel.

Søndag aften måtte Trumps kampagnekontor endda selv tage afstand fra advokaten og hendes påstande:

»Hun er ikke del af Trumps juridiske team. Hun er heller ikke personlig advokat for præsidenten,« stod der i den pressemeddelelse, som præsidentens øvrige advokater udsendte søndag.

Det på trods af at hun altså så sent som i sidste uge stod side om side med Donald Trumps topadvokat, Rudy Giuliani, på et pressemøde og fortalte om, hvordan millioner af amerikanske stemmer angiveligt var blevet ændret på en computer.

I Maryland har en republikansk guvernør, Larry Hogan, også meldt sin støtte til Joe Biden og udtalt, at han er flov over Det Republikanske Partis manglende anerkendelse af valgresultatet.

På Twitter har han opfordret præsidenten til at »stoppe med at spille golf og erkende nederlaget«.

Lyt til »Kampagnesporet,« Berlingskes podcast om amerikansk politik: