Red Barnet: EUs retningslinjer er i orden

De regler, som EU vil pålægge NGOernes redningsskibe i Middelhavet, efterlever Red Barnet allerede, påpeger generalsekretær. Men reglerne er langt fra tilstrækkelige, siger han.

ARKIVFOTO: NGO redningsskib Von Hestia Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFANO RELLANDINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Red Barnet, der er en af i alt ni humanitære organisationer med redningsskibe i Middelhavet, har umiddelbart ingen problemer med de retningslinjer, som EU vil pålægge NGOerne.

»Umiddelbart er der ikke noget, der ikke svarer til de procedurer, vi allerede følger,« siger organisationens generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, der dog undrer sig over, at EU ikke bruger kræfterne på mere reelle tiltag.

»Retningslinjerne vil forslå som en skrædder i helvede, hvis det handler om at regulere migrantstrømmene,« siger Jonas Keiding Lindholm.

Eksempelvis giver det ikke Red Barnet panderynker, at EU vil forbyde NGO-skibene at sejle ind i libysk farvand – og dermed gøre migranternes og flygtningenes tur i de overfyldte gummibåde kortere.

»Som alle andre skibe i den del af Middelhavet sejler vi jo kun derind, hvis det er nødvendigt, fordi folk ellers vil drukne,« siger generalsekretæren, der understreger, at alle Red Barnets redningsaktioner er koordineret med det maritime koordinationscenter (MRCC i Rom, red.) under den italienske kystvagt.

Læger uden Grænser afventer

Læger uden Grænser, der også har et redningsskib i Middelhavet ud for Libyen, ville i går ikke kommentere EUs retningslinjer.

»Det er indtil videre et forslag, og vi har ingen kommentarer, før der er en egentlig beslutning,« siger Jesper Brix, der er direktør i den danske afdeling af Læger uden Grænser.

Som de øvrige NGOer i Middelhavet synes Læger uden Grænser dog heller ikke at blive udfordret af de nye retningslinjer. Organisationen har således eksempelvis flere gange afvist, at den har kontakt til menneskesmuglerne i Libyen, hvilket heller aldrig er blevet dokumenteret – heller ikke af anklagemyndigheden i Italien.

Til gengæld kan Læger uden Grænser få problemer med kravet om, at de italienske myndigheder skal have mulighed for at komme om bord som led i efterforskningen af menneskesmuglere. Det sker ganske vist allerede i dag, hvor de italienske sikkerhedsmyndigheder undersøger NGO-skibene, umiddelbart efter at de er gået i havn med migranter og flygtninge i Italien, men det er indtil videre uklart, om de italienske myndigheder nu også skal have mulighed for at komme om bord, når NGO-skibene er til havs. Under alle omstændigheder vil Læger uden Grænser ikke acceptere, at organisationens skib skal have politifolk om bord. Det foreslog en kommission under det italienske parlament tilbage i maj, og dengang blev forslaget blankt afvist af organisationen.

»Det er ikke vores opgave at udføre politiarbejde. Vi vil ikke have politi om bord. Af den simple grund at det er vores prioritet at yde hjælp til folk, der er sluppet fra en dødsensfarlig tur på Middelhavet med livet i behold. Hvis politi om bord bliver et krav, så trækker vi os,« sagde Stefano Argenziano, der er operationskoordinator for Læger uden Grænsers indsats i Middelhavet, dengang til Berlingske.