Polen dropper udskældt abortforbud

Protester i gaderne fra titusinder af polakker har »givet regeringen en lektion i ydmyghed«, siger den polske vicepremierminister.

Den 3. oktober lagde mange polske byer gader til massive protester mod den varslede abortlov. Her i Warszawa. Fold sammen
Læs mere
Foto: JANEK SKARZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Polen kommer ikke til at indføre et totalt forbud mod aborter.

Indædte protester fra hundrede tusinder af mænd og kvinder, der i de sidste dage er gået på gaden i de polske byer, har »givet regeringen en lektie i ydmyghed«, og det meget omstridte lovforslag, som ville kriminalisere enhver abort - selv efter incest eller voldtægt - bliver ikke til noget, siger vicepremierminister Jaroslaw Gowin ifølge Financial Times.

Flere andre medlemmer af den polske regering, som ledes af Lov og Retfærdighedspartiet, har ifølge AP givet samme melding i løbet af onsdag: At lovforslaget ikke længere har nogen gang på jorden.

Mandag i denne uge gik over 100.000 sortklædte mænd og kvinder i protest mod lovforslaget. Andre nægtede at gå på arbejde, så flere læreanstalter og forretninger måtte holde lukket.

Artiklen fortsætter under videoen.

Den polske udenrigsminister, Witold Wasczykowski, latterliggjorde først protesterne og kaldte dem »marginale« protester, der var en »hån mod et vigtigt emne«. Men efter protesterne fik premierminister Beata Szydlo, som tidligere har udtrykt støtte til abortloven, travlt med at lægge afstand til forslaget:

»Lad mig sige det meget klart: Lov og Retfærdighedspartiet arbejder ikke på nogen lovgivning, som ændrer reglerne for abort i Polen,« sagde hun allerede tirsdag ifølge BBC.

Onsdag stemte parlamentets menneskerettighedskomite så for at afvise lovforslaget, og vicepremierministerens bemærkning tolkes som et tegn på, at den højreorienterede regering - trods meget konservative holdninger - ikke vil tromle lovforslaget igennem.

Konservativ linje

Det droppede lovforslag anses for at være et stort nederlag for regeringspartiet.

Det regerende Lov og Retfærdighedsparti, der kom til magten i oktober og generelt står for en stram, konservativ og nationalistisk linje, ønskede at stramme loven, så den flugter med den katolske kirkes ønske om et totalt forbud mod abort. Forslaget betød, at kvinder kunne idømmes op til fem års fængsel for at få foretaget en abort.

Men noget tyder på, at regeringen har undervurderet de liberale kræfter i landet. Ifølge polske meningsmålinger er der, trods den katolske kirkes stærke magtposition, ikke generel opbakning blandt vælgerne til et totalforbud mod abort. Kun 11 pct. støttede regeringens planer.

Polen har i forvejen en af Europas strengeste abortlove. Ifølge Süddeutsche Zeitung får over 100.000 polske kvinder hvert år foretaget ulovlig abort. Ulovligt, usikre foretagne aborter er på verdensplan en af de primære årsager til dødsfald blandt yngre kvinder.