Paven: Præster kan give syndsforladelse for abort

Pave Frans gør midlertidig ordning permanent, så præster også fremover har lov til at tilgive abort.

Abort er fortsat en alvorlig synd i den katolske kirke, men pave Frans vil fremover lade præster tilgive kvinder, der har aborteret. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pave Frans gør det muligt for katolske præster på ubestemt tid at tilgive kvinder, der får foretaget en abort.

Tidligere har det kun været muligt for biskopper og særlige skriftefadere at give syndsforladelse i forbindelse med abort.

Men i forbindelse med et særligt helligt år i den katolske kirke har kvinder også kunnet få syndsforladelse hos almindelige præster. Det hellige år udløb søndag, men mandag har paven udsendt et særligt brev, hvor han forlænger denne mulighed på ubestemt tid.

I samme brev understreger pave Frans dog, at abort er "en alvorlig synd, da det afslutter et uskyldigt liv".

- Men der er ingen synd så stor, at Guds barmhjertighed ikke kan nå den og tørre den væk, lyder det i brevet.

Det står ikke klart, hvor lang tid præsterne skal have mulighed for at tilgive abort. Men tonen i brevet antyder, at det som minimum skal gælde, så længe pave Frans er overhoved for den romerskkatolske kirke.

Paven sagde sidste år, at mange kvinder gennemlever en "eksistentiel og moralsk krise", når de har afsluttet et svangerskab med abort.

Abort er i den romerskkatolske kirkes lære en så alvorlig synd, at det medfører en ekskommunikation - en udelukkelse fra kirken, som normalt kun kan tilgives af en særligt højtstående person - en "penitenziere" - eller af en kristen missionær.

Paven udråbte i marts 2015 et ekstraordinært helligt år, som skulle vare fra 8. december sidste år til 20. november i år. Det skete i forbindelse med toårsdagen for pavens indsættelse.

Hellige år er sjældne begivenheder i den romerskkatolske kirke. Det seneste var i 2000.

Ordinære hellige år finder sted hvert 25. år, mens et ekstraordinært helligt år kan proklameres for at markere en særlig begivenhed.

/ritzau/Reuters