På gaden i Jerusalem: Abbas må gå af

USAs anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad møder massiv international kritik. Men palæstinenserne i Østjerusalem formår ikke at mobilisere de store mængder. Til gengæld er de utilfredse med selvstyrets præsident.

Israelske politibetjente og palæstinensiske demonstranter skubber til hinanden under dagens demonstration foran Damaskusporten i Østjerusalem December 8, 2017. REUTERS/Ronen Zvulun Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN

Cairo, Amman og Istanbul.

Alle tre byer overgår Jerusalem, hvad angår protester mod USAs anerkendelse af Jerusalem som hovedstad.

På gadeplan i Østjerusalem, er palæstinenserne kun i stand til at samle et par hundrede demonstranter efter fredagsbønnen i Østjerusalem. Og dette til trods for, at den amerikanske beslutning netop handler om Jerusalem.

“Alle råber højt, men ingen støtter os,” siger Muad, en af de palæstinensere, der har været til fredagsbøn i al-Aksa Moskeen. Han sidder på en blomsterkumme omkring 50 meter pladsen foran Damaskusporten. Her står en gruppe palæstinensiske demonstranter og råber slagsange. De holder en plakat af Donald Trump, hvor den amerikanske præsidents læber er tegnet som brættet på et toilet. De råber Allahu Akbar (Allah er stor) og iya iya iya al Quds hurriyah - (et befriet Jerusalem) Men talmæssigt er de matchet af både journalister og israelske politibetjente. Og de ventede sammenstød efter fredagsbønnen i Østjerusalem bliver ikke til noget. I stedet kommer det til enkelte voldsomme arrestationer, spytterier og råben. En øvelse som Israel og palæstinenserne er mere end vant til efter 50 års israelsk tilstedeværelse i det arabiske Østjerusalem.

“Både Hamas og Fatah sidder på deres kontorer og opfordrer til intifada. Men se dig lige omkring, folk gider ikke. De er trætte,” siger Muad.

Under demonstrationen foran Damaskusporten kunne demonstranterne også høres råbe “Irhal irhal, ya Abbas”, som direkte oversat er en opfordring til palæstinensernes egen præsident om at træde af.

Utilfredsheden med Donald Trump og Benjamin Netanyahu er tydeligt. Men det er utilfredsheden med palæstinensernes egne ledere også. På gadeplan i Østjerusalem bliver Trumps beslutning set som et direkte resultat af at den palæstinensisk ledelse er svag.
“Til dagligt fører Abbas ikke nogen hård linje over for Israel og USA. Men nu er det pludselig de unge palæstinensere, der skal gå forrest i demonstrationerne mod det israelske politi,” siger Khaled, en ung palæstinenser, der er stoppet op for at se de sporadiske sammenstød fra sidelinjen.

I den jordanske hovedstad mødte omkring 20.000 demonstranter op efter fredagsbønnen for at fordømme USAs beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. I alle de større palæstinensiske byer, inklusive Østjerusalem, kunne alle opfordringerne til en ny opstand kun mobilisere et samlet antal på omkring 3000 palæstinensere.

De hårdeste sammenstød har fundet sted i Hebron og ved det israelske hegn omkring Gaza. De to steder er domineret af Hamas, der har opfordret til at indlede en intifada - en voldelig opstand - mod Israel. I modsætning til Østjerusalem, hvor mange palæstinensere undlader at deltage i demonstrationerne fordi det kan koste en arbejdsplads eller en arbejdstilladelse, er Hebron og især Gaza en anden sag. I Gaza har Hamas stadig solid opbakning, og hvis man ønsker det, sender man en flok demonstranter, der i forvejen er på bevægelsens lønningsliste, i retning af Israel.

I løbet af fredag sendte den israelske hær en besked til de demonstrerende palæstinensere, i forsøg på at bremse Hamasbevægelsens gentagne opfordringer til at starte en ny intifada.
»Lad ikke ekstremisterne bestemme, hvad reaktionen på Trumps tale skal være,« står der ifølge det israelske dagblad Yediot Aharonot i det israelske militærs besked.

»Enhver der tror, at vi vil stille os tilfreds med demonstrationer, tager fejl,« sagde Hamasleder Ismail Haniyeh i løbet af fredag ifølge Ynet News. Denne udtalelse ses i Israel som en direkte opfordring til terror, og derfor bevarer Israel de høje beredskab de kommende dage, trods det forholdsvis rolige fredag.

Den israelske mellemøstanalytiker, Shimrit Meir mener, at årsagen til at så forholdsvis få palæstinensere deltog i dagens demonstrationer er, at USAs anerkendelse af Jerusalem er for abstrakt til at sætte gaden i kog.

»Hvem er så skør at demonstrere i den kulde, fordi USA i den ikke nære fremtid - hvis overhovedet - vil flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem?,« skriver Shimrit Meir på Twitter.