Opsang til NATO fra USA

Europæerne skal øge forsvarsudgifterne og i det hele taget være mere solidarisk med USA i kampen mod terrorismen - fastslår USAs præsident forud for NATOs topmøde i dag.NATO skal spille ny rolleKronik

PRAG

Trods historiske invitationer fra NATO om medlemskab til syv tidligere kommunistiske lande stiller USAs præsident George W. Bush spørgsmål ved hele fremtiden for forsvarsalliancen, hvis ikke europæerne bidrager mere direkte til deres egen sikkerhed.

Ifølge den amerikanske præsident må NATO omstilles til i højere grad at bekæmpe trusler uden for Europa - først og fremmest international terrorisme - hvis alliancen skal have andet end symbolsk betydning fremover.

»Da truslen mod Europa kommer udefra, må NATO være klar til at operere uden for Europa,« sagde George W. Bush således i går i Prag. Han krævede samtidig betydelige militære reformer af den efterhånden 53-årige forsvarsalliance og oprettelsen af en særlig udrykningsstyrke med omkring 21.000 mand.

»NATO er en militær alliance. Alle skal kunne komme med et militært bidrag,« som den amerikanske præsident sagde forud for dagens udvidelse af den vestlige forsvarsalliance med Estland, Letland og Litauen, Slovenien, Slovakiet, Bulgarien og Rumænien.

»For nogle kræver det en forhøjelse af forsvarsudgifterne. For andre en ændring af den måde, som forsvarsudgifterne bruges på,« sagdeBush.

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen vil i dag redegøre for Danmarks holdning - og bidrag - men bestyrelsesmedlem i Dansk Udenrigspolitisk Institut, professor Ole Wæver, er ikke begejstret for USAs krav.

»USA har bestemt sig for et stort ekstra forsvarsbidrag og en højteknologisk satsning,« påpeger professoren. »Europæerne følger bare trop - og tør åbenbart ikke forklare forskellen mellem USAs og Europas interesser.«