Obama vil forsikre Nato-allierede om USA's engagement

Også når Donald Trump bliver præsident, vil USA være engageret i Nato, siger Barack Obama.

Verden og USA's allierede i Nato vil ikke opleve store forandringer, når den amerikanske præsident ikke længere hedder Barack Obama. Det siger Barack Obama efter samtaler med hans afløser. Scanpix/Saul Loeb Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. USA's allierede i Nato skal ikke frygte, at USA vil trække sig fra militæralliance, når den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, sætter sig i embedet.

Det siger den nuværende og afgående præsident, Barack Obama, i en tale mandag.

Barack Obama skal i den kommende uge til både Grækenland og Tyskland. Mandag fortalte han, at turen til Europa blandt andet skal bruges til at forsikre de europæiske allierede om USA's fortsatte engagement i Nato.

- Der er ingen svaghed i vores beslutsomhed, når det kommer til USA's engagement i at bevare et stærk og robust forhold til Nato, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig forsikrede han om, at verden vil opleve kontinuitet under og efter, at han giver præsidentembedet videre.

Barack Obamas bemærkninger faldt samme dag som hans efterfølger, Donald Trump, for første gang talte med den russiske præsident, Vladimir Putin, siden Trump vandt valget 8. november.

Her blev de to mænd enige om, at forholdet mellem USA og Rusland er ekstremt "utilfredsstillende". De erklærede samtidig behovet for et samarbejde om at normalisere forholdet.

I sin tale mandag beskriver præsident Obama sin efterfølger som en pragmatisk politiker.

- Jeg tror ikke, at han er ideologisk. Jeg tror, han er pragmatisk på den måde, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Og det kan hjælpe ham et godt stykke af vejen, så længe han har gode folk omkring sig, og han har en klar fornemmelse af sin retning.

- Om jeg har bekymringer? Absolut. Selvfølgelig har jeg bekymringer. Han og jeg har vores uenigheder, når det kommer til en hel bunke af emner. Men den føderale regering og vores demokrati er ikke en speedbåd. Det er et tankskib.

/ritzau/Reuters