Obama besøger frygtsomt Baltikum før NATOs topmøde

De tre baltiske lande er bekymrede for, hvad Rusland kan finde på og ønsker NATO-tropper på deres jord. USAs præsident vil med sit besøg forsikre landene om NATOs vilje til at forsvare deres frihed.

Præsident Barack Obama kommer til de baltiske lande i forbindelse med NATO-topmødet i denne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BALTIKUM: USAs præsident Barack Obama besøger onsdag Estland, som en symbolsk demonstration af USAs og NATOS vilje til at sikre Estlands, Letlands og Litauens fortsatte uafhængighed i en tid, hvor bekymringen for den russiske nabo er stigende.

Besøget finder samtidig sted dagen før et historisk NATO-topmøde i Wales.

Her skal de 28 medlemslande tage stilling til forsvarsalliancens modsvar til Ruslands nye hårdtslående udenrigspolitik, der udspiller sig i Ukraine, og som med NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussens ord »har forandret verden«.

I de baltiske lande, der slap ud af den russisk-sovjetiske besættelse i 1991, frygter de ældre generationer at se russiske kampvogne rulle over grænserne som tidligere set.

De yngre er ifølge Catlyn Kirna, lektor ved Internationale studier fra Tallins Universitet, mere bange for russiske angreb i cyberspace og andre skjulte forsøg på destabilisering og indskrænkning af landenes selvstændighed. Dels gennem økonomisk pression via energileverancer og dels via landenes russiske mindretal.

Ifølge Reuters er Rusland også i stigende grad begyndt at spille med musklerne over for de tre lande ved oftere at sende bombe- og jagerfly mod baltisk luftrum, hvilket igen har medført, at de NATO-fly, der bevogter landenes luftrum, hyppigere har måttet gå på vingerne for at signalere NATOs tilstedeværelse over for de russiske fly.

Samtidig har Litauen senest spottet russiske ubåde tæt på landets territoriale farvand.

På baggrund af deres erfaringer med den russiske nabo befinder de tre baltiske lande sig blandt NATOs »høge«, når det gælder Rusland, og de vil på NATOs topmøde presse på for at få alliancen til at etablere en permanent tilstedeværelse af tropper på deres territorium og udvide luftpatruljeringen.

For som den litauiske præsident, Dalia Grybauskaite siger, er »Rusland praktisk talt i krig med Europa«, mens hendes estiske kollega, Toomas Hendrik Ilves, betegner konflikten i Ukraine som »en uerklæret krig«.

NATO-landenes »duer« mener imidlertid, at en permanent troppetilstedeværelse i Baltikum vil være for stor en provokation over for Rusland.

Præsident Obama bliver i Estlands hovedstad Tallin flankeret af alle de tre baltiske landes præsidenter, der håber på konkrete initiativer, men måske må nøjes med erklæringer.

Letlands tidligere forsvarsminister Artis Pabriks advarer om, at Obamas besøg ikke leverer løsninger her og nu.

»Det er vigtigt at Obama kommer. Risikoen er, at han leverer en pæn tale, men hvad skal vi gøre her og nu?« spørger han.