Nye sanktioner rammer russiske banker og virksomheder

Canada, EU og USA har alle på kort tid vedtaget nye sanktioner mod Rusland på grund af landets rolle i den ukrainske krise.

Canadas premierminister Stephen Harper. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS WATTIE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands ansvar for krisen i Ukraine har udløst en stribe nye sanktioner fra den vestlige verden.

Senest har Canada besluttet at indføre sanktioner mod en bred række russiske virksomheder og banker. Det oplyser den canadiske premierminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Målet er at straffe Moskva for at have annekteret Krimhalvøen og for »provokerende militære aktiviteter« i det østlige Ukraine, sagde premierminister Stephen Harper torsdag.

De ramte virksomheder omfatter blandt andet Ruslands næststørste naturgasproducent, Novatek, og en af Ruslands største banker, Gazprombank. Sanktionerne vil også blive rettet mod statens udviklingsbank, Vnesheconombank, og mod en række våbenproducenter.

»Disse indholdsmæssigt nye foranstaltninger pålægger restriktioner for udstedelsen af ny finansiering for de udpegede energi- og finansielle virksomheder,« sagde Stephen Harper og tilføjede, at Canada er klar til at lægge yderligere pres på Rusland, »hvis Putin-regimets militære aggression fortsætter«.

Torsdag besluttede også EU at indføre sanktioner mod yderligere 15 personer samt 18 virksomheder for deres rolle i krisen i Ukraine. På listen er der angiveligt både prorussiske ukrainere og russere.

Det var de 28 EU-landes ambassadører, der traf beslutningen på et møde i Bruxelles, og navnene ventes offentliggjort fredag, hvor EU-ambassadørerne vil fortsætte diskussionen om, hvordan man yderligere kan sanktionere sektorer i den russiske økonomi.

I forvejen tæller EUs sanktionsliste 72 personer og to virksomheder, der har fået indefrosset deres penge i europæiske banker og er blevet nægtet adgang til unionen.

I sidste uge vedtog også USA nye sanktioner mod Rusland, blandt andet mod flere af de banker og våbenproducenter, der også indgår på Canadas nye sanktionsliste.

Ruslands ambassadør i verdenshandelsorganisationen, WTO, hævdede torsdag, at USAs nye sanktioner er et brud på de internationale handelsregler.

»Det ser ud til, at vi bliver tvunget til at søge beskyttelse af vores legitime rettigheder og interesser gennem WTO-mekanismerne,« sagde WTO-ambassadør Gennady Oveshko til nyhedsbureauet Reuters og tilføjede, at Rusland også er bekymret over sanktioner fra andre af WTOs medlemslande.