Ny teori: Dinosaurer stammer fra Storbritannien

Dinosaurerne er ældre end antaget, de stammer i virkeligheden fra den nordlige halvkugle, og T-Rex' stamtræ er blevet ændret. Det er nogle af hovedpunkterne i en ny undersøgelse fra Cambridge University.

En 12,5 meter lang tyrannosaurus rex udstillet på The Field Museum in Chicago. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Sue Ogrocki/File Photo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske forskere fra Cambridge University har kigget nærmere på dinosaurernes stamtræ, og deres undersøgelse viser, at hidtidige antagelser om dinosaurernes oprindelse og stamtræ muligvis er forkerte. Det skriver det videnskabelige magasin Nature.

Blandt hovedpunkterne i undersøgelsen er, at dinosaurerne ikke stammer fra den sydlige halvkugle som hidtil antaget, men derimod fra den nordlige halvkugle.

»De nordlige kontinenter har bestemt spillet en større rolle i dinosaurernes evolution, end man tidligere har troet, og det er muligt, at dinosaurerne stammer fra Storbritannien,« siger Matthew Baron fra Cambridge University til BBC. Han er hovedforfatter på undersøgelsen.

Derudover skulle dinosaurerne være opstået for 245 millioner år siden. Det er 15 millioner år tidligere end hidtil antaget, og dinosaurernes stamtræ ser måske også helt anderledes ud. Det skriver BBC.

Den gældende teori har i lang tid været, at der var to hovedgrupper af dinosaurer. Dem, der havde hofteknogler som fugle, og dem, der havde hofteknogler som krybdyr.

Den fuglehoftede gruppe bestod udelukkende af planteædere, mens den med hofter som krybdyr bestod af flere grene, der inkluderede planteæderen Brontosaurus og kødæderen Tyrannosaurus rex.

Forskerne bag den nye undersøgelse har undersøgt dinosaurknogler – blandt andet knogler, der er blevet opdaget inden for de sidste 30 år. De mener, at den gældende teori er forkert, og at kødæderne i virkeligheden hører til den fuglehoftede gruppe.

Den nye teori kan give svar på noget, der har undret forskere. Man har nemlig antaget, at fugle stammer fra kødædende dinosaurer, men de kødædende dinosaurer hørte ifølge den gamle teori til gruppen, der havde hofteknogler som krybdyr og ikke dem, der havde hofteknogler som fugle, som den nye teori foreslår.

Den nye teori skal nu testes af andre forskere for at se, om de kommer frem til samme resultat. Ifølge Matthew Baron har en forskningsgruppe i Brighton allerede testet teorien og er kommet frem til samme resultat som Barons forskningsgruppe. Det skriver det norske medie, VG.

»Forhåbentlig vil andre studier bekræfte vores teorier i løbet af to-tre år, men hvis jeg er uheldig, må jeg skændes med folk de næste 30 år af min karriere,« siger Matthew Baron til VG.