Norge sender redningsskib til Middelhavet

Den norske regering vil hjælpe Italien med at redde forliste bådflygtninge med et eller flere civile fartøjer.

Foto: LOUKAS MASTIS.
Læs mere
Fold sammen

OSLO: I eftermiddag offentliggør den norske regering, at den vil sende et eller flere civile fartøjer til Middelhavet. Fartøjerne skal hjælpe Italien med at komme de mange flygtninge til undsætning, der forsøger at sejle til Europa fra Nordafrika.

Det fortæller flere centrale norske kilder til Berlingske. Meldingen kommer efter weekendens forlis ud for Nordafrikas kyst, der frygtes at have kostet op mod 950 mennesker livet.

Støttepartier har presset på

Det var allerede en del af dagsordenen i sidste uge, at Norge vil hjælpe Italien med at redde de mange flygtninge, der tager den farefulde færd til søs fra Nordafrika til Europa.

Den borgerlige regering har været underlagt et stærkt pres fra sine støttepartier, Venstre (V) og Kristendemokraterne (KrF), om at hjælpe Italien med redningsindsatsen, når et skib forulykker i området.

Gårsdagens tragiske ulykke, hvor flere druknede end nogensinde før i ét forlis, har kun øget det pres. I nyhederne aftes blev udenrigsministeren Børge Brende fra regeringspartiet Højre (H) konfronteret med problemet og beskyldt for nøl af både støttepartierne og oppositionen.

I dag retter Jonas Gahr Støre, leder af Arbeiderpartiet (Ap), derudover en direkte appel til statsminister Erna Solberg.

»Vi skal være med til at forhindre døden, som hærger i Middelhavet nu,« siger han til avisen VG.

Jonas Gahr Støre kritiserer desuden statsministeren for ikke at have gjort noget for at hjælpe Italien tidligere. Den italienske premiereminister Matteo Renzi bad nemlig angiveligt allerede nordmændene om hjælp i juni sidste år.
»Italien kan ikke løse det her alene, og det er åbenlyst, at den nye struktur, som EU har sat op, heller ikke kan,« siger Gahr Støre.

Rederier er klar til at hjælpe

De norske rederier står klar til at hjælpe, hvis regeringen siger, de skal. Men indtil videre har de ikke fået besked fra regeringen om at tage af sted.

»Vi er ikke bekendt med noget redningsbeslutning, men vi håber, at der nu kommer sådan en afgørelse, fordi det har været forventningen længe,« siger kommunikationschefen i Norges Rederiforbund Erik Giercksky til VG.

Kommunikationschefen siger desuden til avisen, at der er mange norske skibe i nærheden, og at forbundet derfor kan reagere hurtigt på regeringens efterspørgsel.

Den norske avis VG skriver desuden, at norske repræsentanter allerede har holdt møder med Frontex, EU’s grænseagentur, i sidste uge. Formålet med mødet var ifølge VG’s kilder at afgøre, hvordan Norge bedst kan bistå agenturet.

Den norske tv-station NRK melder dog, at skibene først skal stå til rådighed i Italien fra 1. august.

Norge er ikke medlem af EU og er derfor ikke inviteret til mødet mellem EU’s udenrigsministre om weekendens tragiske forlis. Blandt norske politikere lyder det dog, at Norge må tage et ansvar, fordi landet er en del af Schengen-samarbejdet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra en repræsentant fra regeringen.