Thorning om druknekatastrofe: Vi skal forbedre indsatsen i nærområderne

Det er en menneskelig katastrofe, der knap er til at begribe, når mange hundrede mennesker drukner på Middelhavet på vej til Europa. Vi skal være med til at sikre en bedre indsats i flygtninges hjemlande, siger statsministeren.

Foto: Matthew Mirabelli. Op imod 900 flygtninge druknede i weekenden ud for Libyens kyst på vej mod Europa. Her bliver liget af en af de mange omkomne båret i land af myndigheder.
Læs mere
Fold sammen

Der er ingen lette løsninger til at løse problemet med de hundredvis af flygtninge, der drukner på Middelhavet. Men indsatsen skal håndteres i det europæiske samarbejde, og vi skal gøre mere i de lande som flygtningene kommer fra, siger statsministeren.

Mandag er EUs justits- og udenrigsministre til hastemøde for netop at diskutere problemet efter op imod 900 flygtninge druknede ud for Libyens kyst på vej mod Europa.

»Der er mange omkomne, og der er tale om en menneskelig katastrofe, så vi næsten ikke kan forstå det. Og som berører os alle sammen dybt.«

»Der er ingen grænser for den kynisme og skruppelløshed, som præger menneskesmuglerne. Og det er udtryk for en brutal kynisme, når man først lænser nogle stakkels mennesker for penge og derefter sætter dem på faldefærdige både, hvor der er en meget stor risiko for at kæntre med døden til følge,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Mens Thorning gjorde klar til at holde fælles pressemøde med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, der besøger København mandag, tikkede nyheden ind om, at endnu tre både er forlist i Middelhavet, og at mindst 20 flygtninge har mistet livet.

Den ene båd kæntrede ud for kysten ved den græske ferieø Rhodos.

Fra flere sider bliver der kaldt på handling. Og statsministeren er enig i, at der skal gøres noget, selvom der ikke er nogen »lette løsninger«.

»Det skal håndtere i det europæiske samarbejde. Det handler om hjælp, når ulykken sker. Og at vi skal sikre, at vi er bedre til at få fat i menneskesmuglerne og har en bedre indsats i de lande, som flygtningene kommer fra,« siger Helle Thorning-Schmidt, der glæder sig over, at ministrene mandag er samlet i Luxembourg for at komme en løsning nærmere.