Netanyahu i nyt angreb på Obama: FN-resolution er en amerikansk konspiration

Den israelske premierminister optrapper sine angreb på USA efter FN-beslutning om bosættelser.

ARKIV: Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, optrapper søndag sine angreb på USAs regering.

Det sker, efter at FNs Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution med krav om, at Israel stopper sine bosættelser i de besatte områder.

Resolutionen blev fredag vedtaget med 14 ud af 15 stemmer i Sikkerhedsrådet. Det var muligt, fordi USA undlod at stemme og dermed heller ikke benyttede sin ret til at nedlægge veto.

»Vi tvivler slet ikke på, at Obama-regeringen igangsatte dette, stod bag dette, koordinerede teksten og sikrede, at den blev vedtaget,« siger Netanyahu efter et regeringsmøde juledag ifølge Jerusalem Post.

»Dette er selvfølgelig helt i modstrid med traditionel amerikansk politik med ikke at påføre betingelser for en endelig løsning.«

Netanyahu henviser til de fredsforhandlinger med palæstinenserne, som allerede for flere år siden ophørte, blandt andet på grund af Israels bosættelsespolitik.

USA og det øvrige internationale samfund mener, at Israel med sin bosættelsespolitik på Vestbredden og i Østjerusalem er i gang med at ødelægge det, som skal være endemålet: Oprettelsen af en palæstinensisk stat.

Israel besatte Vestbredden, inklusive Østjerusalem, under den israelsk-arabiske krig i 1967. Siden har en halv million jødiske bosættere slået sig ned i området.

Barack Obama har været en gavmild, men meget kritisk ven af Israel. Arkivfoto: Olivier Douliery Fold sammen
Læs mere

Gentagne FN-resolutioner har slået fast, at Israel overtræder folkeretten ved at tillade egne borgere at bosætte sig på besat land. Det blev gentaget i fredagens FN-resolution.

Det er en linje, som også EU og Danmark i mange år har fastholdt.

Det israelske udenrigsministerium har af Netanyahu fået besked på at indkalde ambassadørerne fra de 12 lande minus USA, der har sæde i FN's Sikkerhedsråd, og som Israel har diplomatiske forbindelser med.

De vil modtage en reprimande for at stemme, som de har stemt i Sikkerhedsrådet.

USAs kommende præsident, Donald Trump, har kritiseret, at USA ikke nedlagde veto mod FN-resolutionen.

Netanyahu siger, at han ser frem til et nært samarbejde med Trump.

/ritzau/