FNs Sikkerhedsråd kræver fuldt stop for israelske bosættelser

Ved ikke at bruge veto-retten tillod USA FNs Sikkerhedsråd at vedtage en resolution, der får vreden frem i Israel og jublen til at bryde ud blandt palæstinensere.

De israelske bosættelser i besatte områder som Vestbredden må ophøre, lyder kravet fra FNs Sikkerhedsråd. Foto: Baz Ratner/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels regering og især statens bosætterbevægelse har hilst Donald Trumps valgsejr velkommen. Hans sejr opfattes i Israel som en enestående mulighed for at udvide bosættelserne på Vestbredden.

Men nu har FNs Sikkerhedsråd med afgående præsident Barack Obamas hjælp lagt en forhindring på vejen. Sikkerhedsrådet vedtog fredag aften en resolution, forfattet af palæstinenserne og bragt til afstemning af Egypten, der kræver, at »Israel øjeblikkeligt og fuldt ud indstiller alt byggeri i bosættelserne i de besatte palæstinensiske områder«.

Resolutionen, der blev vedtaget, fordi USA for første gang under præsident Obama ikke brugte sin vetoret, kalder de israelske bosættelser for ulovlige, og slår fast, at de er en overtrædelse af international lov.

»Palæstina sejrer,« var overskriften lørdag morgen i den palæstinensiske avis al-Hayat al-Jadida. Andre palæstinensiske dagblade kaldte resolutionen for »historisk«

Israels regering reagerer med vrede på afstemningen i FNs Sikkerhedsråd. Ifølge det israelske udenrigsministeriums Twitter-konto har Israel aflyst Senegals udenrigsministers planlagte besøg i Israel. Ambassadørerne fra Senegal og New Zealand er blevet indkaldt til samtale i Jerusalem, og »premierminister Benjamin Netanyahu har beordret diplomatiske skridt mod de lande, der var med til at vedtage den anti-israelske resolution«.

»Det er en anti-israelsk resolution mod det jødiske folk og den jødiske stat. USA har svigtet sin eneste ven i Mellemøsten her til aften,« sagde Israels minister for infrastruktur, Yuval Steinitz, til Israels kanal 2.

I en pressemeddelelse kalder premierminister Netanyahu resolutionen for »skammelig«. Mens resolutionen har skabt palæstinensisk glæde og israelsk vrede, er der tvivl om, hvor stor betydning den vil få på længere sigt.

Den israelske analytiker Gal Berger fra Reshet Bet, skriver på Twitter, at resolutionen minder om situationen for 16 år siden, da Israels udenrigsminister sagde følgende til sin palæstinensiske kollega: »Beslut jer! Vil i have en stat, eller endnu en FN resolution?«

Ifølge Barak Ravid fra Haaretz har resolutionen ikke nogen øjeblikkelig virkning. »På længere sigt kan den være med til at opmuntre lande til at at droppe direkte og indirekte forbindelser til bosættelserne. Og det kan bane vej for sanktioner,« skriver han i Haaretz.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten