Natten til onsdag kom Senatet i USA med et nyt træk, der udfordrer Kina: »Folket i Hongkong kan se, hvad der er ved at ske«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

»Folket i Hongkong kan se, hvad der er ved at ske. De kan se en konstant kamp om at at fjerne autonomi og deres frihed«, siger senator Marco Rubio, der onsdag var med til at stemme en ny resolution igennem i USAs senat. Det vækker nu fordømmelse i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: CRISTOBAL HERRERA

Godmorgen! Velkommen til dagens overblik, hvor vi i første omgang kan fejre, at det er onsdag. Det betyder som bekendt, at vi i morgen kan sige: »I morgen er det fredag«.

Fedt.

Her har du dagens vigtigste historier og dagsordener, hvor vi blandt andet skal forbi manden, der beskyldes for at sige til præsident Trump, at Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, »loves your ass« og »vil gøre alt, hvad du beder om«.

1) Bandemedlem flygtet fra Slagelse Sygehus

Lidt utraditionelt starter vi dagens overblik med en historie fra tirsdag aften.

Blandt andre DR Nyheder kunne nemlig fortælle, at et ledende bandemedlem fra NNV flygtede fra psykiatrisk afdeling på Slagelse Sygehus. Det skete i forbindelse med en befrielsesaktion.

Politiet var tirsdag aften massivt til stede i området omkring den psykiatriske afdeling. Under aktionen blev der affyret skud, men ingen kom ifølge politiet noget til. Bandegrupperingen NNV er ifølge politiet indblandet i en voldelig konflikt med banden Brothas.

Ifølge DR Nyheder var der tale om et 24-årigt bandemedlem, der blev pågrebet af politiet i oktober efter at have været eftersøgt i knap et år. Manden er varetægtsfængslet som følge af et groft overfald i en frisørsalon under bandekonflikten sidste år, skrev DR Nyheder.

Ritzau skriver onsdag morgen, at politiet fortsat ikke har nyt i sagen.

Læs hele artiklen fra DR her.

2) Mulighed for at få indvandrere i job forsømmes

Vi begynder i dagens Berlingske. Her kan mine to kolleger i dag fortælle, at kontanthjælpsmodtagere kun aktiveres i få timer om ugen, og arbejdsløse fra ikkevestlige lande er den gruppe, som i ringeste grad sendes i virksomhedspraktik og til danskundervisning, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. Det er slet, slet ikke nok, lyder det fra førende eksperter.

Iosif Dorin Hoca fra Rumænien er en af dem, det hele handler om. Og han fortæller i artiklen, at han faktisk føler, at han har »klaret den« i Danmark. Og der er særligt én grund til, at det er lykkedes: Virksomhedspraktik.

Læs hele historien her.

3) Nyt nyreprogram vækker skepsis

Vi fortsætter til Kristeligt Dagblad, som på dens forside i dag skriver, at et nyt nyreudvekslingsprogram på tværs af de skandinaviske lande kan være problematisk, fordi det kan skabe etiske dilemmaer og ulighed.

Det nye nyreudvekslingsprogram handler om, at en person med dårlig nyre, kan få en ny, selv om den nyresyges pårørende ikke kan donere pga. eksempelvis blodtype. Kristeligt Dagblad skriver, at den pårørende således kan donere sin nyre til en anden person i Danmark eller et andet skandinavisk land, og den nyresyge vil altså til gengæld modtage en nyre fra en tredjepart.

Men fordi udvekslingen kræver, at den nyresyge har en pårørende, der er villig til at donere en nyre i bytte, mødes programmet med skepsis fra Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

»Jeg er generelt skeptisk, når nogle kommer foran i køen. Når man på den måde får et fortrin, skaber det ulighed i sundhed. Den ulighed har altid været der, fordi dem, der kan stille med en organdonor, kan få deres pårørendes nyre. Det nye program er endnu et skridt i retning af, at en særlig gruppe nyder godt af en række fordele,« siger til han Kristeligt Dagblad.

Læs hele Kristeligt Dagblads historie her.

4) Regeringen vil have omprøvet udvisningsdom om psykisk syg

Vi tager et smut forbi Berlingske igen. Regeringen søger nemlig opbakning blandt andre europæiske lande for at kunne omgøre en udvisningsdom, der kan gøre det sværere at udvise psykisk syge udlændinge.

Det drejer sig om udvisningen af Arif Savran. Han deltog i 2006 i et dødeligt overfald på en ung mand. Arif Savran, der er tyrkisk kurder af oprindelse, blev efterfølgende dømt for sin medvirken i overfaldet og udvist fra Danmark for bestandigt.

Men den udvisning blev i oktober underkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en dom. Det fik dengang Tesfaye til at »spærre øjnene op«.

Fire af domstolens syv dommere mente nemlig, at udvisningen var i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 3, der siger, at »ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf«.

Danmark har nemlig forsømt at undersøge om Savran, der lider af paranoid skizofreni, vil kunne blive behandlet for sin sygdom i Tyrkiet, ligesom Danmark også skulle have sikret, at han ville få tilknyttet en kontaktperson, inden man udviste ham.

Nu har Tesfaye indvilliget i at fortælle Berlingske mere om sine tanker om dommen, og hvilke konsekvenser dommen kan få. Og ministeren er langtfra enig med domstolen i, at udvisningen var en krænkelse af Arif Savrans menneskerettigheder.

Historien er i skrivende stund endnu ikke online, men kan læses i dagens avis og senere på berlingske.dk.

5) Vækst og velfærd skal ikke styre klimalov

I dagens Information kan man læse, at hensynet til vækst og velfærd ifølge Informations oplysninger også er blevet en central del af de forhandlinger om en ny klimalov, som klimaminister Dan Jørgensen (S) i disse dage leder.

Førnævnte kan umiddelbart synes positivt, men ifølge Ellen Margrethe Basse, der er professor i klimalovgivning og offentlig ret på Aarhus Universitet, er det måske ikke en god idé at lave rammer for, hvordan Danmarks klimamål opnås.

»Det vil være temmelig mærkeligt, at man i en klimalov fastslår sådanne principper. Jeg mener ikke, at vi har love, hvor man begynder med at indføje bindende politiske principper i forhold til, hvad man ikke må,« siger Ellen Margrethe Basse til Information.

Læs hele historien fra Information her.

6) Kina fordømmer amerikansk resolution om Hongkong

Kina fordømmer en resolution om at beskytte menneskerettigheder i Hongkong, som Senatet i USA stemte igennem natten til onsdag.

I en pressemeddelelse skriver Kinas udenrigsministerium natten til onsdag, at USA skal holde op med at blande sig i Kinas anliggender med Hongkong og sørge for, at resolutionen ikke bliver skrevet under som lov.

Tidligere natten til onsdag stemte Senatet i USA enstemmigt for resolutionen, der skal sikre Hongkongs suverænitet og sikkerhed.

Resolutionen kommer midt i en krisetid i Hongkong, hvor voldsomme protester har skabt kaos i byen i månedsvis.

Repræsentanternes Hus har allerede stemt for deres egen lignende version af resolutionen.

Nu skal de to kamre blive enige om en fælles resolution, inden den kan sendes til underskrift hos USA's præsident, Donald Trump.

»Folket i Hongkong kan se, hvad der er ved at ske. De kan se en konstant kamp om at at fjerne autonomi og deres frihed«, siger senator Marco Rubio.

Du kan læse mere her.

/ritzau/Reuters

Det sker i dag

I dag fortsætter de offentlige rigsretshøringer, der skal afklare, om Trump misbrugte sin magt, da han bad den ukrainske præsident Volodymyr Selenskyj undersøge forhold vedrørende demokraten Joe Biden.

I dag skal blandt andre USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, i vidneskranken. Han er beskyldt for at sige til præsident Trump, at Ukraines præsident, Volodymyr Selenskyj, »loves your ass« og »vil gøre alt, hvad du beder om«. Samtalen fandt angiveligt sted telefonisk.

Den første høring starter klokken 15.00.

Lidt om sagen her:

Forbudssag om LTF genoptages
Efter et par måneders pause som følge af sagen om muligt mangelfulde teledata genoptages sagen om et forbud mod banden Loyal To Familia (LTF) ved Københavns Byret kl. 09.30. Sagen skal afklare, om banden kan opløses ved dom. Denne dag afsluttes bevisførelsen. Procedure holdes 21. og 22. november.

Forstå, hvorfor den store forbudssag blev udskudt, her.

Gårsdagens billede …

... Bliver dette:

Det er billedet her, som er blevet delt igen og igen på Facebook. Fold sammen
Læs mere

Måske kan du regne ud, hvorfor billedet har vakt debat. Hvis ikke, eller hvis du gerne vil vide mere, så læs denne historie fra min kollega.

Det var alt for i dag. Ha' det godt!