Når »Breaking Bad« møder Den Blå Avis

En ung nørd ville skabe en hjemmeside, hvor man kunne handle med hvad som helst. Silk Road omsatte for ni mia. kroner og blev for heroin, hvad Amazon er for bøger. Historien inkluderer også to lejemord. Nu er det slut.

Denne besked blev lagt op på SilkRoads domæne efter myndighederne lukkede det. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han hedder Ross Ulbricht og kunne være prototypen på en nørd i San Francisco: En 29-årig tidligere fysikstuderende, som delte en lejlighed sammen med to andre og sad time efter time i sit værelse og tampede løs på en computer.

Alt sammen forholdsvis normalt i en by, der rummer tusindvis af den slags mennesker, som håber at kode sig ind i IT-industrien.

Men Ulbricht var ikke som alle andre, hvilket medarbejderne og gæsterne på et bibliotek tirsdag fandt ud af. Ved 15-tiden ankom Ulbricht til Glen Park biblioketet i den sydlige ende af San Francisco og satte sig med sin computer i den diskrete ende af bygningen.

Omkring klokken 15.15 hørte medarbejderne en urovækkende lyd, som fik dem til at tro, at en gæst var faldet om. Lyden kom fra science fiction-afdelingen, og da de løb derover, så de Ulbricht blive pacificeret af seks til otte FBI-agenter, skriver sitet Ars Technica. Agenterne havde fulgt efter ham ind på biblioteket, havde ventet på, at han åbnede sin computer og logget sig ind – og så slog de til.

Køb og salg af hvad som helst

Onsdag offentliggjorde FBI så en 39 sider lang tiltale mod Ross Ulbricht. At læse dokumenterne er at finde det koordinat, hvor TV-serien »Breaking Bad« møder Ron Paul, hvor narko møder libertarianisme – kort og godt silkevejen til »Silk Road.«

For angiveligt er den 29-årige Ulbricht hjernen bag Silk Road, et af de mest kontroversielle sites på internettet, hvor brugerne gemmer sig under tredobbelt alias og den særlige IT-valuta Bitcoin og sælger den slags, som kræver tredobbelt alias.

Eller for at tage et eksempel: Lad os forestille os, at en person i Nørre Snede vil købe et parti bimmelim-svampe, men han vil ikke ud på gadehjørnerne for at finde dem. Løsningen var Silk Road, der var for lyssky handel, hvad Amazon og Den Blå Avis er for knap så lysfølsom enterprise. Her kunne brugerne købe og sælge hvad som helst til hvem som helst, og sådan skulle verden fungere, som Ulbricht skrev i 2011 i et politisk manifest.

Han var dengang fysikstuderende på Pennsylvania State University og erklærede sig som en tilhænger af den østrigske økonom Ludwig von Mises – og af den ultimative libertarianisme, der betragter enhver regeringsindblanding som korrumpering. Kun hvis verdens borgere kan få lov til at handle frit, vil verden opleve fred og frihed, skrev han.

Men Silk Road udviklede sig hurtigt til et site for handel med blandt andet heroin, LSD, methamfetamin og kokain, og omfanget var langt større, end de fleste havde forventet. Amerikanske medier har i det seneste år løbende omtalt Silk Road uden at ane, hvem der stod bag, og anslået handlen til mellem 20 og 30 mio. dollar.

Men ifølge tiltalen har Silk Road i de seneste to år omsat for mellem 1,2 og 1,6 mia. dollar svarende til omkring syv og ni mia. kr. Ulbricht har selv indkasseret 80 mio. dollar i kommission på omsætningen.

Den 29-årige studerende, som betalte 1.000 dollar om måneden i husleje, var således mangemillionær.

Monster som i Breaking Bad

Men det er ikke kun de mikro- og makroøkonomiske aspekter af dokumentationen af Silk Road, der er fascinerende, også de psykologiske er opsigtsvækkende. For læserne kan følge den deroute, som seerne af » Breaking Bad« også har oplevet.

Hovedpersonen i serien, en kemilærer, begynder at brygge methamfetamin for at betale for sin kræftbehandling, men langsomt forvandler han sig til et magtmonster, der slår ihjel til morgenmad.

Det er muligt, at Ross Ulbricht også etablerede Silk Road med de bedste motiver, men han udviklede sig med tiden til et ditto monster og beordrede og betalte for to lejemord. Tiltalen beskriver, hvordan en af Ulbrichts fodsoldater i februar blev anholdt med kokain for 27.000 dollar. Ulbricht og andre brugere af Silk Road mistænkte fodsoldaten for at have stjålet kokain og penge, og Ulbricht kontaktede en person, som han troede var en hitman. Han tilbød 80.000 dollar for et »clean hit« mod tyven – halvdelen før, den anden halvdel bagefter.

Lejemorderen var en FBI-agent under dække. Han tog imod de 40.000 dollar og sendte få dage senere et billede af liget af fodsoldaten. Han havde – som han havde lovet – tortureret ham, og manden var død af en blodprop under torturen. Agenten fremsendte billeder af torturen, hvilket indikerer, at fodsoldaten på det tidspunkt samarbejdede med FBI.

Ulbricht skrev tilbage, at han »var en smule beklemt … jeg er nybegynder på det område. Jeg er pissesur over, at jeg skulle slå ham ihjel, men sket er sket. Jeg ville ønske, at flere mennesker havde en smule integritet.«

I marts var den gal igen. Ulbricht fik en henvendelse fra et alias, som kaldte sig »friendlychemist«, og den pågældende forsøgte pengeafpresning. Hvis han ikke fik en halv mio. dollar, ville friendlychemist afsløre identiteten på brugere af Silk Road, skrev han.

Endnu engang fik Ulbricht kontakt til, hvad, han troede, var en hitman, og betalte 150.000 dollar for drabet på afpresseren – en canadisk familiefar.

Lejemorderen var ikke en FBI-agent, men formentlig heller ikke en lejemorder: For han sendte godt nok et billede af den døde friendlychemist, men canadisk politi har ikke anmeldelser om drab det pågældende sted, hvilket kun bekræfter, hvad Ulbricht – og kemilæreren i »Breaking Bad« – måtte erkende: At i en uærlig verden er det forbistret svært at finde et ærligt menneske. Sig selv inklusive.