FBI beslaglægger digitale mønter for 20 millioner

FBI har fået bugt med den påståede bagmand bag den digitale tjeneste Silk Road, der er berygtet for at være markedsplads for handel med stoffer.

Bitcoin er en digital valuta, der skabes, overføres og opbevares på nettet. Foto: Iris / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 3,6 millioner dollar eksisterer egentlig ikke. I hvert fald ikke i den fysiske verden - og heller ikke på en almindelig bankkonto.

Alligevel er de blevet beslaglagt, da FBI anholdt den påståede amerikanske bagmand bag den digitale tjeneste Silk Road, der længe har været berygtet for angiveligt at være en markedsplads for handel med ulovlige stoffer.

Bagmanden havde nemlig en formue svarende til omkring 3,6 millioner dollar i den digitale valuta Bitcoin.

Det er kort fortalt digitale mønter, der ikke trykkes i fysisk form, men skabes, opbevares og udveksle på internettet.

Bitcoins skabes ved hjælp af computerkraft og udveksles i et såkaldt »peer-to-peer«- netværk, hvor antallet af transaktioner registreres, men ikke hvem der står bag, ligesom myndighederne ikke kan overvåge transaktionerne.

Direktør for organisationen Bitcoin Foundation Jon Matonis forklarer over for britiske The Guardian på spørgsmålet om, hvordan 26.000 Bitcoins, der alene eksisterer på nettet, egentlig kan beslaglægges, at det kræver adgang til indehaverens servere og / kodeord, der beskytter de digitale mønter. 

Kræver kode til afkryptering

De kodeord kan bagmanden bag den kontroversielle digitale tjeneste have udleveret selv, men for at tilgå krypterede data, som Bitcoins opbevares i, kræver det, at man har fingre i nøglen hertil - for derefter at kunne overføre de pågældende Bitcoins, forklarer direktør for George Mason Universitys enhed for politi og teknologi, Jerry Brito ifølge The Guardian.

I USA har der netop været debat om, hvorvidt man kan tvinge folk til at udlevere adgang til krypterede data - blandt andet i forbindelse med en sag, hvor en kvinde i Colorado er blevet anklaget for svindel med patenter er blevet afkrævet, at hun afkrypterede filer fra sin bærbare computer som en del af opklaringsarbejdet i sagen. 

Kritiseret for handel med ulovlige varer

Netop fordi den digitale valuta Bitcoin kun registreres i antal - og ikke hvem der gennemfører transaktionerne, og netværket i øvrigt er decentralt og ikke reguleres af nogen central instans, har der også været fremført kritik af, at det kan udnyttes til hvidvaskning af penge eller betaling for ulovlige varer som eksempelvis narko.

Det vurderes da også, at brugerne af den digitale tjeneste Silk Road, der er kendt for at være markedsplads for handel med stoffer, netop har brugt den digitale valuta til at handle med.

I månederne op til anholdelsen af bagmanden har efterforskerne gennemgået en omhyggelig proces i forhold til at sammenstykke den mistænktes digital fodspor.

Processen begyndte en omfattende søgning på internettet, der omfatter kommunikation med andre internetbrugere tilbage til januar 2011, fremgår det ifølge BBC af dokumenter fra FBI. Heri fremgår det, at det første spor begyndte med en kommentar i et internetforum, hvor brugerne diskuterede »magic mushrooms« og omtalte en anonym markedsplads.

Senere blev der henvist til Silk Road, eller »Silkevejen«, der efter sigende har fået sit navn efter den historiske handelsrute gennem Europa, Asien og dele af Afrika.

Gennem årene er tjenesten blevet berygtet for angiveligt at være en markedsplads, hvor der blevet handlet med ulovlige stoffer, og som tilgås via Tor-netværket, som er designet til anonym surfing. Betaling for at købe varer via Silk Road har foregået med den virtuelle valuta Bitcoin, fordi den er vanskelig at spore.

Ifølge BBC har Silk Road ifølge retsdokumenterne fra FBI knap en million registrerede brugere, men efterforskerne har ikke informationer om, hvor mange af dem, der er aktive på tjenesten.

Tidligere i år lød det i en vurdering på det amerikanske universitet Carnegie Mellon University, er der hver måned bliver gennemført handel med varer for 1,22 millioner dollar - svarende til cirka 6,7 millioner kroner.

Sammen med anholdelsen af bagmanden er tjenesten ifølge nyhedssiden rt.com også blevet lukket ned.