Hundredvis af »mørke« hjemmesider lagt ned i kæmpe politiaktion

Flere online-narkotikacentraler er blandt de hjemmesider, en international politiaktion har nedlagt, herunder også den berygtede Silk Road 2.0. Formodet bagmand anholdt i USA.

Denne besked får man, når man prøver at tilgå en af de nedlagte sider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Europol
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politimyndigheder fra 16 europæiske lande slog onsdag i samarbejde med amerikanske efterretningstjenester til mod omkring 400 hjemmesider med et angiveligt ulovligt indhold.

Blandt de nedlagte hjemmesider, som altså nu er taget ned, er den berygtede narkotikacentral Silk Road 2.0, som er en efterfølger af den oprindelige Silk Road-markedsplads, som det amerikanske forbundspoliti slog til mod sidste efterår.

Ifølge IT-sikkerhedsbloggeren, Brian Krebs, har den amerikanske del af aktionen anholdt den formodede bagmand i San Fransisco. Der er angiveligt tale om en ung mand, som under dæknavnet 'Defcon' har drevet hjemmesiden.

Den internationale politiaktion havde ifølge en pressemeddelelse fra den europæiske politimyndighed Europol til formål at »stoppe handlen, distribution og promovering af ulovlige og skadelige ting, inklusive våben og narkotika«.

Flere af de omkring 400 nu nedlagte webtjenester befandt sig i en afkrog af internettet, som populært kaldes for mørkenettet og alene kan tilgås ved hjælp af en særlig browser, Tor, som anonymiserer brugerens trafik ved hjælp af stærk kryptering. Tor-tjenesten, som den også kaldes, er et udbredt redskab blandt dissidenter i diktatoriske stater og andre personer med et ønske om at maskere deres færden på nettet.

Herunder også et antal personer, som udnytter tjenestens maskering til at skjule deres kriminalitet. På mørkenettet findes derfor flere Ebay-lignende markedspladser, hvor alle former for narkotika sælges mellem brugerne, lige som der findes hjemmesider med våben og falske penge og identitetspapirer til salg. Angiveligt findes også hjemmesider, som gør det muligt at bestille et lejemord.

I alt er 17 personer anholdt i forbindelse med salg af ulovlige ting eller administration af de ulovlige hjemmesider, oplyser Europol, som tidligere åbent har meldt ud, at myndighedens cybercrimecenter, EC3, arbejder på at knække Tor-krypteringen. Det er dog så vidt vides endnu ikke sket.

»I dag har vi demonstreret, sammen, at vi er i stand til effektivt at fjerne vital, kriminel infrastruyktur, som bliver benyttet i alvorlig og organiseret kriminalitet. Og vi har ikke 'bare' fjernet disse tjenester fra det åbne internet; denne gang har vi også ramt tjenester på mørkenettet, som via Tor og derfor længe har troet dem selv uden for politiets rækkevidde,« siger den danske chef for EC3, Troels Ørting, i Europols pressemeddelelse.

»Vi kan nu vise dem,, at de er hverken uovervindelige eller urørlige. De kriminelle kan løbe, men de kan ikke skjule sig. Og vores arbejde fortsætter,« tilføjer Troels Ørting.

Ifølge det britiske medie BBC er seks britter også blandt de anholdte, men alle er angiveligt blevet løsladt mod kaution efter afhøring.