Da narko gav Albuquerque en fremtid

Det gælder om at ride med på bølgen, når en TV-serie får succes. »Breaking Bad« er en af årets hotteste serier, og det kan mærkes i byen Albuquerque, hvor den er optaget.

TV-serien »Breaking Bad« er blevet en stor succes hos både publikum og anmeldere. Serien foregår i Albuquerque, New Mexico, hvor en hel »Breakin Bad«-turisme er opstået. Fans valfarter til byen for at se nogle af de steder og bygninger, der spiller vigtige roller i serien. Foto: AMC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at se det økonomiske potentiale i en TV-serie om en fysiklærer, der i sin fritid producerer og sælger det stærkt vanedannende narkotiske stof metaamfetamin. Selv på turistkontoret i den amerikanske sydstatsby Albuquerque, er det turistboom, der er fulgt med TV-serien »Breaking Bad«, som er optaget her, kommet bag på medarbejderne.

»Seriens emne er ikke just vores favorit,« indrømmer Megan Mayo Ryan fra Albuquerque Convention&Visitors Bureau over for USAToday.

Godt nok er »Breaking Bad« en fiktiv fortælling om narkotikaproduktion og -salg og den vold og kriminalitet, der følger i kølvandet, men fiktion eller ej, så er det ikke et emne, turistindustrien har lyst til at være forbundet med. Før nu.

»Breaking Bad blev så stort et fænomen, at den også har hjulpet på andre områder såsom turismen. Det, vil man ikke umiddelbart tro, ville være tilfældet for en serie om metaamfetamin. Men den er filmet så smukt. Og de har gjort et flot stykke arbejde med at vise forskellige områder af vores stat,« som Nick Maniatis, direktør for New Mexicos filmkontor, har sagt til New York Times.

På vej ned af den stejle betonvæg på John B. Robert dæmningen i Albuquerque griner en håndfuld fyre i slutningen af 20erne til hinanden og til Trine Christensen-Brummet og mig, der er på vej op. I grinet ligger et uudtalt bånd mellem os – vi ser alle TV-serien »Breaking Bad« og ved, at vi mødes netop her, fordi et par scener i serien er blevet optaget ved denne dæmning, der efterfølgende er blevet en turistattraktion.

»Jeg har aldrig set så mange holde ind her før serien,« siger Trine Christensen, der er skuespiller, dansker og bosat i Albuquerque.

De seneste tre år har staten New Mexico og byen Albuquerque set en stigning i antallet af turister på 2,6 procent, som mange tilskriver netop TV-serien »Breaking Bad«s stigende succes.

Hidtil er turister primært kommet til byen for at deltage i den årlige luftballonfestival i oktober, hvor mere end 500 entusiaster i år viste deres farverige balloner frem i luften over byen og ørkenlandskabet. Ellers kommer de for at opleve indianerreservaterne, der ligger i ørkenen og bjergene omkring byen. Men nu taler man om en »Breaking Bad«-økonomi, der til dels består af det umiddelbare forbrug, som var forbundet med optagelserne af serien, og dels af det efterfølgende forbrug, der er kommet med fanturismens udbredelse.

Til Albuquerque Journal har byens borgmester, Richard J. Berry, udtalt, at hver episode af »Breaking Bad« har indbragt godt én million dollar til byen. Det svarer til cirka 5,5 millioner kroner, og med 52 episoder bliver det godt 286 millioner kroner – et udmærket afkast, der har givet et reelt løft til mange forretningsdrivende i byen, som har fået nogle af de mange penge i kassen.

Selve optagelsen af serien har givet arbejde til lokale i form af blandt andet job som skuespillere og statister på serien. Og ligesom de fleste andre lokale skuespillere og filmfolk, har 36-årige Trine Christensen siden seriens begyndelse i 2007 drømt om at blive en del af besætningen. Og endelig i succes-seriens femte og sidste sæson lykkedes det hende at få en rolle som tysk sekretær i et enkelt afsnit.

»Folkene bag serien har hele vejen igennem gjort meget for at holde den så troværdig som muligt – blandt andet ved ikke at caste smukke, tynde og klassisk hollywood-look til rollerne. Jeg tror, at det, der gjorde udslaget for mig, var, at jeg på det tidspunkt var overvægtig efter at have født mit andet barn, så jeg ligner et helt almindeligt menneske,« fortæller den kønne, mørkhårede og igen slanke dansker, mens vi kører videre til endnu en af byens nye turistattraktioner Octopus Carwash.

Her møder vi en håndfuld fans med kameraer og mobiler løftet. Attraktionen her er vaskehallen, der i »Breaking Bad« udgjorde bilvasken, hvor Walter White i første sæson af serien bijobbede, og som han og konen siden køber for at hvidvaske nogle af de mange penge, han tjener på narkoeventyret.

Der er travlt i vaskehallen, hvor flere biler er i gang med at blive håndpoleret, da vi kigger indenfor. I gangen flankerer portrætter af skuespillerne fra »Breaking Bad« en indrammet plakat fra serien. Som så mange andre steder i Albuquerque er man her stolte af sin rolle i TV-serien.

En stor del af seriens penge, er da også blevet investeret lokalt, mens optagelserne stod på. Blandt andet til leje af lokationer som Octopus Carwash. Men også til køb af ydelser som catering, køb af rekvisitter, print af skilte og alt muligt andet, som seriens bagmænd har gjort en dyd ud af købe lokalt.

»Handl ikke i kædeforretninger, men i »mor og far«-butikker. Hold pengene i Albuquerque,« var den ansvarlige for dekorationen af settet i serien, Michael Flowers filosofi, fortæller han til New York Times.

Debbie Ball ejer slikforretningen The Candy Lady, der producerede de lyseblå bolsjer, der spillede rollen som den metaamfetamin, som Walter White og Jesse Pinkman producerede og solgte i serien. Bolsjerne sælger hun i dag som »Breaking Bad«-souvenirs i butikken i små poser, akkurat som narkoen bliver solgt i serien. Det seneste år har hun solgt omkring 35.000 af de små blå bolsjeposer, hun vurderer over for den amerikanske avis, at hendes salg i produkter forbundet med serien er steget 25 procent det seneste år, mens salget på andre varer er steget ti procent. Alt sammen på grund af fanturismen.

Fans myldrer til byen for at se og opleve de steder, de har set deres favorit-karakterer i »Breaking Bad« færdes – og set deres favorit-skuespillere tilbringe deres hverdag. Og de bruger penge, mens de er her. Ikke kun til hotelovernatninger, men også til guidede ture, køb af »Breaking Bad«-souvenirs som for eksempel de små poser blå slik eller T-shirt fra restauranten Garduño’s med ordene »Awkward guacamole« påtrykt. Alt sammen souvenirs, der kun giver mening og er interessante, hvis man har set serien.

Fanturismen er ikke til at komme uden om i Albuquerque, men fremtiden er usikker, så det gælder om at ride med på bølgen, mens den er der, for ingen ved, hvornår fanturismen stopper og »Breaking Bad«-økonomien knækker.

Til trods for at sidste afsnit for længst er blevet vist på amerikansk TV, får serien fortsat nye fans via blandt andet streaming-tjenesten Netflix, der også giver danskere mulighed for at se med fra første afsnit.

Men hvorfor blev det lige Albuquerque, der fik en stor rolle i TV-serien?

Fordi byen og staten New Mexico i knap to årtier har givet et mærkbart skattefradrag til film- og TV-produktioner, der lægger deres optagelser her. Tanken bag er, at det vil trække jobs og penge hertil. Og det gjorde det. Alligevel besluttede lokale politikere i 2011 at lægge et loft på, hvor meget der kan trækkes fra. Konsekvensen var et fald på 20 procent i produktionerne her.I april i år vedtog politikerne en »Breaking Bad«-lov, der fjernede loftet på skattefradraget for igen at trække film- og TV-produktioner hertil.

»Vi forventede ikke at mærke en stor forskel før nu, og det er præcis, hvad der er sket,« sagdeN ick Maniatis til New York Times i september.

Og det kan de lokale skuespillere som Trine Christensen også mærke. Hun har lige fået en rolle på »Killer Women«, der er en af de nye TV-serier, der bliver optaget i Albuquerque netop nu.

Nu gælder det om at holde fast i momentum, eller fange bølgen, som hun kalder det, da vi spiser frokost sammen.

»Det gælder om at finde det næste job, mens det stadig åbner døre, at have været med på en succes som »Breaking Bad«,« siger hun og fortsætter:

»Venter man for længe, er det en ny serie, der er hittet, man skal have arbejdet på, og »Breaking Bad«s succes er glemt.«

Trine Christensens mand Chad Brummetter er skuespiller og TV-vært og har de seneste år stået for teaterundervisning på det lokale universitet. Et år inviterede han som gæsteunderviser Aaron Poul, der spiller den anden hovedrolle i serien, Jesse Pinkman, der er Walter Whites partner i amfetamin-imperiet.

»Om morgenen ringer Aaron til Chad og spørger, om Brian Cranston må komme med?« fortæller Trine Christensen.

»Det var lige, da Brian havde vundet en Emmy for sin rolle i serien. Chad spurgte om Bryan mon ville tage sin Emmy med? Bryan ankom på motorcykel med Emmyen stikkende ud af sin rygsæk. Selv om han har fået enorm succes med serien, er han helt nede på jorden. Han har virkelig engageret sig i Albuquerque,« fortæller hun, mens vi sidder i bilen på vej til huset, der var White-familiens hjem i TV-serien.

Brian Cranston har da også købt et hus i byen og har udtalt til flere medier, at det er hans intention fortsat at komme der, efter optagelserne er stoppet.

Om skuespillerens hjem er lige så stor en turistattraktion, som huset hvis facade og swimmingpool blev brug som familien Whites hjem, vides ikke. I august og september i år var mere end 2.000 turister forbi TV-hjemmet, fortæller den aldrende ejer, Fran Padilla, til New York Times.

Et par måneder senere er det Trine Christensen og mig, der stopper foran etplanshuset, der ikke gør noget særligt væsen af sig i det gennemsnitlige middelklasse-kvarter Lana Del Rey. Vi forsøger at være lige så diskrete med kameraet, som huset er på villavejen, og lusker bilen langsomt forbi, mens jeg klikker fotos ud af en nedrullet siderude.