Mount Everests sidste, berygtede trin er kollapset

En britisk bjergbestiger bekræfter, at det legendarisk Hillary Step, tæt på toppen, er kollapset. Et stykke historie er forsvundet, siger Mosedale.

Foto: STR. Sådan så det legendariske Hillary-trin ud i 2009.  
Læs mere
Fold sammen

»Det er officielt - Hillary Step findes ikke mere.«

Sådan skrev den britiske bjergbestiger Tim Mosedale i et Facebook-opslag den 17. maj fra siden »Everest Expedition« (Everest Ekspeditionen).

Det legendariske Hillary Step var en næsten vertikal stigning 12 meter op af bjergets sydøstlige side kun knap 500 meter under toppen. Det blev betragtet som den sidste forhindring inden toppen, der ligger i 8.848 meter. Hillary Step er 8.790 over havets overflade.

Tim Mosedale nåede Everests top for sjette gang 16. maj. Da han kom tilbage til basecamp, delte han billedet af det nu kollapsede sted på bjerget.

Over for The Guardian siger bjergbestigeren, at han var ret følelsesladet, da han så det kollapsede trin.

»Det er et stykke bjergbestigningshistorie, der er forsvundet. Selv ikke-bjergbestigere kender navnet og associationen af det berygtede Hillary Step,« siger han.

Trinnet er opkaldt efter den nu afdøde Sir Edmund Hillary, der var den første mand, der besteg Mount Everest, da han i 1953 nåede toppen.

Tim Mosedale var den første, der bekræftede, at trinnet var kollapset.

»Det blev rapporteret sidste år, og jeg besteg bjerget sidste år, men vi var ikke sikre på, at trinnet var væk, fordi området var blæst med sne. Men i år kan jeg rapportere, at det klippestykke, opkaldt Hillary Step, definitivt ikke er der mere,« siger Mosedal til The Guardian.

Senere har en anden bjergbestiger, Pemchhiri Sherpa, bekræftet over for planetmountain.com, at ruten har ændret sig efter jordskælvet i 2015.

Allerede for et år siden skrev American Himalaya Foundation, at »nogle sten kan være kollapset«. På billedet nedenfor ses ruten i 2016 til venstre og i 2013 til højre.

Destruktionen af Hillary-trinnet gør på den ene side opstigningen nemmere, fordi den bliver fladet ud, men på den anden side kan det skabe flaskehalse, siger Mosedale.

Hillary-trinnet har tidligere skabt flaskehalse, indtil et reb lettede op- og nedstigningen, siger han.