Midt mellem handelskrigens store kanoner står et dansk firma

Når Kina og USA udkæmper en handelskrig, rammer kuglerne også i Danmark. Blandt ofrene er et Novo-ejet firma, som nu må manøvrere hurtigt for at sikre, at man stadig kan sælge varer i både Kina og USA.

Carl-Åke Carlsson er CEO i Xellia, der producerer antibiotika til hospitaler over hele verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Kuglerne har længe fløjet lavt og ramt hårdt i handelskrigen mellem USA og Kina.

Og selv om det hidtil mest har været kinesiske teknologiproducenter og amerikanske landmænd, som er blevet udpeget til ofre, rammer handelskrigen også steder i Danmark, som kun få kender til.

Et af stederne er i Dalslandsgade på Amager i København.

Her ligger firmaet Xellia, som de seneste år har været ejet af Novo Holding.

Xellia er verdens største producent af hospitalsantibiotika og har en hastigt voksende forretning – bl.a. i USA og Kina. Og der er det, at der er vokset et problem frem. Et problem, som er vokset i takt med den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina.

Xellia har fabrikker i Danmark, Ungarn, USA og Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Hvor kommer det fra

»Vi har for nylig indgået en stor aftale med en stor indkøber i USA. Under forhandlingerne var det tydeligt, at amerikanerne pludselig var blevet meget interesserede i, hvor ingredienserne i vores produkter kom fra. Man udfordrede os på, at visse ingredienser i vores produkter stammer fra Kina,« siger Xellias direktør, Carl-Åke Carlsson.

Ifølge direktøren i det danske selskab er det en tendens, som de seneste måneder er blevet stadig tydeligere. Og handelskrigen spiller direkte ind i ændringerne.

For mens langt de fleste har fokus på, at USA og Kina har travlt med at lægge ekstra told på alt fra gravemaskiner, over elektronisk grej til landbrugsvarer, så rammer handelskrigen samtidig på helt andre områder – bl.a. i den farmaceutiske industri, som ellers er undtaget ekstratold, fordi dens produkter er så vigtige for både Kina og USA.

»Vi oplever spørgsmål om produkternes oprindelse fra indkøberne, og vi oplever et pres for, at der ikke er kinesiske ingredienser i de produkter, vi leverer til USA, og amerikanske ingredienser i de varer, vi sælger i Kina. Det er helt sikkert noget, som er blevet tydeligere under præsident Trump. Handelskrigen mellem USA og Kina har medvirket til, at alle er meget bevidste om, hvorfra varer kommer,« siger Carl-Åke Carlsson.

Carl-Åke Carlsson er CEO i Xellia, der producerer antibiotika til hospitaler over hele verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

For Xellia betyder det, at man har måttet ændre på brugen af ingredienser i de produkter, som man sender til henholdsvis USA og Kina.

 

»For nogle udvalgte og vigtige kunder i USA har vi aftalt, at vi så vidt muligt benytter produkter fra vores fabrikker i Danmark, Ungarn og USA. Det samme gælder for salg til Kina, hvor vi ikke benytter produkter produceret i USA, men alene ingredienser fra vores europæiske fabrikker, siger Carl-Åke Carlsson.

Dyb afhængighed

Handelskrig er en ting. En anden er, at USA – i øvrigt ligesom de fleste andre vestlige lande – har erkendt, at man i dag er blevet alt for afhængig af Kina og Indien som de absolutte hovedleverandører af både billige produkter og de altafgørende grundingredienser, som udgør kernen i hovedparten af de farmaceutiske produkter.

Den korte historie er, at USA i dag langt fra er selvforsynende, når det gælder evnen til at skaffe de nødvendige råstoffer til medicin, og USA er slet ikke i stand til selv at producere ingredienserne til de mange farmaceutiske produkter.

»USA har vel erkendt, at man er udfordret på evnen til selv at producere farmaceutiske produkter. I dag kommer ingredienser fra mange lande, og den største enkeltleverandør er Kina. Det er potentielt en udfordring, at man pludselig kan stå i en situation, hvor leverancerne af altafgørende ingredienser standses,« siger Carl-Åke Carlsson.