»Merkel kunne jo ikke spise rigtigt med kniv og gaffel«

Tysklands mangeårige kansler Helmut Kohl lod sig i begyndelsen af årtusindet­ interviewe i 600 timer om sit politiske­ liv. De omstridte bånd efterlader billedet af en ærekær kæmpe, der huskede alle ydmygelser og forrædderier.

Ekskansler Helmut Kohl var ikke imponeret over den nuværende tyske kansler, Angela Merkels (th.), opførsel under statsmiddage, hvor han ifølge eget udsagn ofte måtte irettesætte hende. Merkels tilgang til europapolitik var ifølge Kohl også under lavmål, kan man læse i en ny bog, som Kohl-familien, herunder Helmut Kohls nuværende hustru, Maike Kohl-Richter (tv.), forsøger at få stoppet. ?Arkivfoto fra 2010: Fabrizio Bensch/Reuters Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Helmut Kohl vil gerne huskes som kansleren, der stod fadder til den tyske genforening og bragte Tyskland ind i hjertet af Europa. Det kan man læse om, når den 84-årige konservative ekskansler i denne uge relancerer sin selvbiografi forud for 25-årsdagen for berlinmurens fald den 9. november. Men det er en anden bog med flere uslebne facetter, der løber med opmærksomheden.

»Vermächtnis – Die Kohl-Protokolle« hedder den, hvilket på dansk betyder sådan noget som »arven – Kohl-protokollen«. Den bygger på 200 kasettebånd med flere end 600 timers interview, som den daværende TV-journalist Heribert Schwan i 2001 og 2002 foretog med Kohl hjemme i dennes kælder i Oggersheim ved Mannheim.

Heribert Schwan brugte oprindeligt samtalerne til som ghostwriter at skrive Helmut Kohls officielle biografi. Så blev båndene genstand for et juridisk tovtrækkeri. Nu har Heribert Schwan sammen med kollegaen Tilman Jens også skrevet sin egen bog.

Heri viser Kohl ifølge en foromtale i magasinet Der Spiegel også sine kølige og bryske sider. Efter tre årtier i toppolitik havde han ikke så få regnskaber at gøre op med dem, der ifølge Kohl selv var efter ham, forrådte ham eller bare var utaknemmelige eller indkompetente. Helmut Kohls efterfølger Angela Merkel synes at falde i flere kategorier på én gang.

»Fru Merkel kunne jo ikke spise rigtigt med kniv og gaffel. Hun lullede rundt under statsmiddage, så jeg flere gange måtte kalde hende til orden,« sagde Helmut Kohl til sin interviewer ifølge Der Spiegel, der mandag bragte en lang omtale af bogen.

Især var Helmut Kohl kritisk over for den nuværende kanslers europapolitik. Merkel forstår ingenting, sagde han og kaldte i samme sætning den konservative gruppeformand Friedrich Merz for et politisk lille barn.

Merkel lagde tidligt afstand til Kohl

Angela Merkels forræderi over for den daværende formand for CDU er velkendt politisk historie. I 1998 var Helmut Kohl blevet fravalgt som kansler af vælgerne efter 16 år. Året efter var han stadig plaget af en skandale om ulovlig partistøtte. Angela Merkel, som Helmut Kohl havde hentet fra DDR ind i regeringen i Bonn, skrev et berømt indlæg i avisen Frankfurter Allgemeine, hvor hun resolut gjorde sig fri af Kohl.

Også den senere tyske præsident Christian Wulff lagde tidligt afstand til partiformanden. Kohls dom over ham var kategorisk: »Det er en rigtig stor forræder. Samtidig er han også et nul«.

Det var den tyske genforening i 1990, der var Helmut Kohls største politiske triumf, men året før var han tæt på at miste magten i et kupforsøg, der bar en vis lighed med Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens politiske nærdødsoplevelse på et gruppemøde i juni i år. På CDUs partidag i 1989 i Bremen lagde Baden-Würrtembergs ministerpræsident Lothar Späth planer om at vælte Kohl. Men Kohl havde en trumf i ærmet. Den ungarske ministerpræsident havde på Kohls opfordring timet en udrejsetilladelse til tusinder af DDR-borgere, så kansleren kunne offentliggøre successen i sin tale. Da det kom til stykket, mistede Lothar Späth modet. Senere mistede han også sine poster. Kupforsøget forstærkede Helmut Kohls tendens til at opdele verden og ikke mindst sit eget parti i venner og fjender, skriver Spiegel-redaktør René Pfister.

Der Spiegel var ugleset

Et gennemgående træk ved mange af fjenderne synes ifølge landsfaderen at være, at de ikke viste ham den store taknemmelighed, han følte, de skyldte ham. Kohl fortæller Schwan, at det skal skinne igennem i biografien, at alle disse kupmagere fra Bremen kun har opnået, hvad de har opnået, »med min understøttelse«.

I store dele af sin politiske karriere boykottede Helmut Kohl Der Spiegel, der kørte mange negative historier om kansleren, og på båndene nævner han magasinet flere end 250 gange. Også avisen Die Zeit var ude efter ham, mente den ikke særligt litterære Kohl, der følte sig fremstillet som en usofistikeret bondetamp fra Rheinland-Pfalz, mens for eksempel den daværende præsident Richard von Weizsäcker ifølge Kohl »anså sig selv for den klogeste, bedste og allermest moralske«.

Et par måneder inde i interviewserien begik Helmut Kohls kone Hannelore Kohl selvmord. I 2008 giftede han sig med Maike Richter, der i et interview i avisen Die Welt for nylig har fortalt, at hun ser sig selv som varetager af Helmut Kohls politiske arv. Kohl faldt samme år på en trappe og har siden siddet i rullestol under offentlige fremtrædener og kan kun tale med besvær.

Ufrivillig kastbold

Heribert Schwan havde i 1999 indvilget i, at Kohl i sidste ende bestemte, hvad der skulle stå i biografien. Det kom ifølge Der Spiegel til et brud mellem Heribert Schwan og Maike Kohl-Richter, da hun ville redigere dele af et interview til et TV-program. Kohl-Richter forsøger muligvis at få Kohls eftermæle til at fremstå lydefrit, men også journalisten Schwan har forklaret, at han er ude på at gøre Kohl retfærdighed, nu hvor denne ikke selv kan forsvare sig længere. Efter bruddet beholdt Schwan båndene, men da han i 2012 bekendgjorde, at han ville skrive sin egen Kohl-biografi, tvang retten ham sidste år til at udlevere båndene til Kohl-familien. Han havde imidlertid fået foretaget en udskrift og siger, at Kohl har givet ham mundtlig tilladelse til at bruge båndene uden for den officielle biografi. Familien Kohl prøver ifølge magasinet Focus at stoppe Heribert Schwans bog. Det endelige ejerskab til de 200 historiske bånd skal muligvis afgøres ved Bundesgerichtshof.

Chefredaktør ved Süddeutsche Zeitung Kurt Kister ser dramaet om båndoptagelserne som en tragedie med den gamle kansler som ufrivillig kastebold.

»Måske kan han ikke forsvare sig mod sin hustrus overvældende beskyttelse. Måske vil han ikke, fordi han indtil i dag tror sig omgivet af fjender. På den anden side bærer for mange gamle modstandere stadig nag over hans lange, tunge dominans. Kohl har såret mange, og han har tabt meget. Han har trods alt krav på mere respekt – fra sine egne, men også fra andre,« skriver Kurt Kister i en kommentar.

Foto: Hannibal Hanschke/Reuters Fold sammen
Læs mere