Mens du sov: Trump takker Putin for at hjemsende amerikanske diplomater

Donald Trump har i en ganske opsigtsvækkende udtalelse takket Rusland for at sende 755 amerikanske diplomater ud af landet. I andre af verdens nyheder er ni personer dræbt under et bandeopgør i et fængsel i Mexico, mindst 36 mennesker er døde i en busulykke i Kina, og Venezuelas præsident ønsker at begrave stridsøksen med Donald Trump.

Putin sender 755 amerikanske diplomater ud af landet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Trump takker Putin for at hjemsende diplomater

Udvisningen af 755 diplomatiske medarbejdere vil spare USA for store udgifter, mener præsidenten.

Bedminister. Den amerikanske præsident, Donald Trump, takker sin russiske kollega Vladimir Putin for at hjemsende 755 amerikanske diplomatiske medarbejdere fra Rusland.

»Det vil nedbringe vores lønninger,« siger Donald Trump til nyhedsbureauet AP.

»Jeg vil takke ham for at nedbringe vores lønninger. Sådan som jeg ser det, så er jeg meget taknemmelig for, at han lader et større antal gå, da vores lønninger så bliver mindre,« siger han.

»Der er ingen egentlig grund for dem til at vende tilbage. Jeg er glad for, at de har været i stand til at nedbringe lønningsudgifterne for USA. Vi vil spare en masse penge,« siger han.

Det er uklart, om præsidenten var humoristisk i sine udtalelser, der blev givet under en sikkerhedsbriefing fra Trumps golfbane i Bedminster, New Jersey.

Nicholas Burns, der tidligere har været ansat som den tredjehøjeste rangerede embedsmand i udenrigsministeriet, kalder præsidentens udtalelser for groteske.

»Hvis han lavede sjov, så burde han vide bedre,« siger Burns, der i dag er professor på Harvard University, til nyhedsbureauet Reuters.

»Hvis han ikke lavede sjov, så er det uden fortilfælde. En præsident har aldrig tidligere forsvaret udvisning af vores egne diplomater,« siger Burns.

Beslutningen fra Kreml blev meldt ud for 14 dage siden, efter at den diplomatiske strid mellem Rusland og USA var blusset op.

USA har smidt russiske diplomater ud af landet som følge af den påståede hacking af Det Demokratiske Parti i forbindelse med valgkampen.

Før Donald Trump flyttede ind i Det Hvide Hus for et halvt år siden, havde han flere gange under valgkampen sagt, at han håbede at etablere et bedre forhold til Rusland end præsident Barack Obama.

/ritzau/

Tyrker vinder overraskende mændenes 200 meter ved VM

Ramil Guliyev vandt torsdag aften meget overraskende guld i 200-meter-løb ved VM i atletik i London.

London. Ramil Guliyev vandt torsdag aften mændenes 200-meter-løb ved VM i atletik i London.

Tyrkeren løb i tiden 20,09 sekunder, og han henviste forhåndsfavoritten Wayde van Niekerk til andenpladsen.

Det var en afsindig tæt afslutning, hvor Guliyev lige fik presset sig foran sydafrikaneren, der kom ind i tiden 20,11 sekunder.

Isaac Makwala fra Botswana, der har haft et noget specielt VM, kom ind som nummer seks i tiden 20,44 sekunder.

Makwala måtte onsdag løbe alene i forsøget på at kvalificere sig til semifinalen, da han havde været syg, og arrangørerne var bange for, at han ville smitte de andre, så derfor var han udelukket i det indledende heat.

Løberen fra Botswana havde været meget utilfreds med, at han var blevet holdt ude af kvalifikationen til semifinalen, men han løb sig onsdag hele vejen til finalen ved også at gå videre fra semifinalen.

Han fik heller ikke lov til at løbe finalen i 400 meter-løb, som han ellers havde kvalificeret sig til.

Løbefænomenet Usain Bolt deltog ikke i 200-meter-løb ved dette års VM. Han har valgt udelukkende at koncentrere sig om 100-meter-løb og mændenes 4x100-meter.

/ritzau/

Ni er dræbt under bandeopgør på besøgsdag i fængsel i Mexico

Medlemmer fra to rivaliserende bander gik torsdag til angreb på hinanden i et fængsel i det nordlige Mexico.

Mexico City. Ni indsatte blev torsdag dræbt, da medlemmer fra to rivaliserende bander angreb hinanden med knive og køller i et fængsel i byen Reynosa i Mexico.

Det oplyser myndighederne i landet.

Fængslet ligger tæt på grænsen til USA i den nordvestlige provins Tamaulipas. Optøjerne er de seneste i en række af opgør i mexicanske fængsler.

»To grupper af indsatte var involveret i et opgør, hvor de brugte våben som eksempelvis køller, sten og skafter. Ni blev dræbt, og to blev såret,« skriver delstatsregeringen i en meddelelse.

Urolighederne brød ud på fængslets besøgsdag. Fængselspersonalet fokuserede derfor på at beskytte de indsattes familier og pårørende under kampene.

Politistyrker blev kaldt til fængslet og måtte affyre varselsskud for at få kontrol over situationen.

Mexicos overfyldte fængsler har længe været plaget af voldsomme uroligheder, hævnaktioner og fangeflugter. Mange af landets magtfulde bander har i princippet overtaget kontrollen med flere fængsler.

I sidste måned blev 28 indsatte dræbt under et bandeopgør i et fængsel i byen Acapulco.

Fængselsvæsenet i delstaten Tamulipas, der er plaget af dødelig vold i forbindelse med krigen mellem flere af Mexicos store narkokarteller, har allerede trukket overskrifter flere gange i år.

I marts flygtede 29 indsatte gennem en tunnel fra et fængsel i byen Ciudad Victoria. I juni blev syv dræbt, inklusive tre betjente, da politistyrker stormede det samme fængsel for at genetablere kontrollen over de indsatte.

/ritzau/AFP

Mindst 36 mennesker mister livet i busulykke i tunnel i Kina

Mindst 36 er dræbt og 13 andre såret, efter en bus er braget ind i en væg i en tunnel i det nordvestlige Kina.

Beijing. Mindst 36 mennesker er dræbt, og 13 andre er såret, i en trafikulykke på en motorvej i det nordvestlige Kina.

Det rapporterer det kinesiske nyhedsbureau Xinhua fredag morgen lokal tid.

Ulykken skete, da en bus sent torsdag aften bragede ind i en betonvæg i en tunnel i Qinling-bjergene i provinsen Shaanxi.

Bussen var på vej fra byen Luoyang i det centrale Kina til Chengdu, hovedstaden i den sydvestlige provins Sichuan.

Ifølge nyhedsmediet Sina havde bussen kapacitet til 51 passagerer. 49 mennesker var om bord på bussen, da ulykken indtraf, heriblandt to børn.

Xinhua rapporterer, at de sårede er fragtet til hospitalet, og at redningsindsatsen fortsat er i gang.

Ifølge tv-mediet China Central Television har minister for offentlighed sikkerhed i Kina Guo Shengkun beordret en hurtig undersøgelse af ulykken.

Motorvejsulykker er almindelige i Kina. Det skyldes blandt andet høje hastigheder, aggressiv kørsel og for tæt kørsel.

I juli blev 11 mennesker dræbt og ni såret, da en bus med 19 passagerer kolliderede med en lastbil på en motorvej i den nordlige Hebei-provins.

I marts blev ti mennesker dræbt og 38 såret, da en bus kolliderede med en cementbil i den sydvestlige provins Yunnan.

I december sidste år blev mindst 18 mennesker dræbt, da en minibus kørte i en sø i den centrale by Wuhan.

Og i november mistede 17 mennesker livet, da 56 køretøjer forulykkede i et harmonikasammenstød i Shanxi-provinsen.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer, at trafikulykker hvert år dræber omkring 260.000 mennesker i Kina.

Imens oplyser de kinesiske myndigheder, at der i 2015 skete 180.000 trafikulykker med 58.000 dødsfald til følge.

/ritzau/AFP

Venezuelas præsident ønsker at mødes med Donald Trump

USA har kaldt Maduro en »diktator« og indført sanktioner mod ham. Men nu ønsker Maduro at mødes med Trump.

Caracas. Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, ønsker at mødes med sin amerikanske kollega, Donald Trump, for at diskutere forholdet mellem de to lande.

Det fortalte Maduro til Venezuelas nye forfatningsråd torsdag.

Maduro ønsker således at arrangere en telefonsamtale eller et møde med USA's præsident.

»Donald Trump, her er min hånd,« sagde Venezuelas præsident og tilføjede, at han ønsker et lige så stærkt forhold til USA, som han har til Rusland.

Håndsrækningen kommer, kort efter at Maduro advarede Trump om, at Venezuela aldrig vil give efter. Det skete som reaktion på, at USA har indført sanktioner mod ham.

Maduro har flere gange latterliggjort Trump og kaldt ham en imperialist, ligesom at han i stærke vendinger har kritiseret USA's sanktioner mod embedsmænd i sin socialistiske regering.

Nicolas Maduro har også beskyldt Donald Trump for at ville stjæle Venezuelas store oliereserver.

USA indførte sanktioner mod Venezuela efter det omstridte valg til forfatningsrådet.

Samtlige kandidater til det 545 mand store råd var Maduros støtter eller partifæller, fordi oppositionen boykottede afstemningen. Blandt de, der er blevet valgt som medlemmer, er præsidentens kone og søn.

/ritzau/AP