Mens du sov: Orkanen Maria dræber 15 i Dominica og efterlader 20 savnet

Orkanen Maria har kostet menneskeliv, Facebook fremlægger 3000 falske annoncer fra Rusland, og britisk politi frigiver to mænd efter togbombe i London. Berlingske giver dig her overblikket over nattens nyheder fra det store udland.

Et lyn slår ned i Santo Domingo i den Dominikanske Republik, 21 September 2017, EPA/ORLANDO BARRIA Fold sammen
Læs mere
Foto: ORLANDO BARRIA

Orkanen Maria dræber 15 i Dominica og efterlader 20 savnet

Roseau. Orkanen Maria har dræbt mindst 15 mennesker i den lille østat Dominica i Det Caribiske Hav. Samtidig savnes 20 andre.

Det oplyser landets premierminister, Roosevelt Skerrit, ifølge britiske BBC.

Med tårer i øjnene fortæller premierministeren til en lokal tv-station, at det dog er et mirakel, at dødstallet ikke er højere.

- Det har været brutalt. Vi har aldrig før set så megen ødelæggelse, siger han.

Hjem og skoler er blevet tilintetgjort og telekommunikationen afskåret, ligesom at øens største hospital fortsat er uden elektricitet.

- Øen kommer til at få brug for al den hjælp, verden kan tilbyde, siger premierminister Roosevelt Skerrit.

Maria ramte sent mandag Dominica som en kategori 4-orkan og raserede østaten fuldstændigt.

Herefter ramte den blandt andet Puerto Rico som den kraftigste orkan i landet i 80 år.

Med kæmpebølger, oversvømmelser og stærke vindstød har Maria skabt massive ødelæggelser på øen.

Og med mere regn i vente lørdag opfordrer myndighederne i Puerto Rico indbyggerne til at søge mod højere grund.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at orkanen har "fuldstændigt udslettet" det amerikanske territorium og har lovet at besøge Puerto Rico.

Hidtil har Maria efterladt mindst 17 mennesker døde på tværs af Caribien, men mange andre savnes fortsat.

Torsdag blev Maria nedgraderet til en kategori 3-orkan, og den har nu retning mod Turks- og Caicosøerne.

Maria kommer, kort efter at orkanen Irma hærgede samme område og dræbte mindst 84 mennesker i Caribien og USA.

Inden Maria og Irma var det orkanen Harvey, der rasede og dræbte mindst 80 mennesker i den amerikanske delstat Texas, skriver BBC.

Orkaner inddeles i fem kategorier ud fra Saffir-Simpson-skalaen.

Alle orkaner fra kategori tre og opefter har vindhastigheder, der er ekstremt farlige for de områder, som de passerer hen over. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

 

Facebook udleverer 3000 annoncer til Kongressen

San Francisco. Facebook vil udlevere indholdet af 3000 annoncer, der er kreeret af falske profiler og har forbindelse til et russisk selskab kendt som Internet Research Agency.

Annoncerne vil blive udleveret den amerikanske kongres, skriver nyhedsbureauet AFP.

Dermed bøjer den digitale gigant sig for et pres for at udlevere annoncerne, som menes at kunne kaste lys over mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Facebookstifter Mark Zuckerberg har i en live video på Facebook torsdag sagt, at virksomheden "arbejder aktivt" med den amerikanske regering i dens efterforskning af russisk indblanding.

Zuckerberg siger også, at han har dedikeret et hold til at gøre annoncerne tilgængelige for Kongressen.

Samtidig oplyser den sociale mediegigant, at man vil gøre politisk reklame på Facebook mere "transparent", skriver AP.

Det betyder ifølge Zuckerberg, at man vil kræve, at det oplyses, hvem der har betalt reklamerne, og hvilke andre reklamer som betaleren har på Facebook på samme tid.

Det er essentielt, fordi politiske reklamer på det social medie kan se forskellige ud, alt efter hvilke brugere der ser dem - fordi reklamernes målrettes forskellige målgrupper.

Beslutningen kommer efter et voksende pres på det sociale medie fra den amerikanske kongres.

Det er vigtigt for Kongressen at få adgang til informationen, fordi det i øjeblikket ikke er muligt at spore politiske reklamer, og hvem der sponsorerer dem, på Facebook.

Zuckerberg oplyser, at virksomheden vil ansætte 250 ekstra medarbejdere næste år, der skal arbejde på "integritet i valgkampe".

Det er dog ikke sikkert, at Facebook vil kunne give offentligheden mange oplysninger om den nuværende efterforskning af de russiske annoncer.

- Generelt er vi begrænset af, hvad vi kan sige offentligt omkring myndighedernes efterforskning, så vi vil ikke altid kunne dele vores fund med offentligheden, siger han.

/ritzau/

Bangladesh opfordrer FN til at oprette sikre zoner i Myanmar

 

New York. Bangladesh' premierminister, Sheikh Hasina, foreslår, at der oprettes FN-beskyttede sikkerhedszoner i Myanmar til at beskytte landets forfulgte rohingya-muslimer.

- Disse folk må kunne returnere til deres hjemland i sikkerhed og med værdighed, siger hun i en tale ved FN's Generalforsamling i New York.

FN's seneste opgørelse viser, at flere end 420.000 rohingya-muslimer er flygtet i sikkerhed til Bangladesh, fordi de har været udsat for blandt andet overgreb og nedbrænding af landsbyer i delstaten Rakhine i Myanmar.

Konflikten eskalerede 25. august, da en gruppe rohingya-muslimer gik til angreb på flere militærposter i Myanmar og dræbte 12 soldater og politifolk.

Premierminister Sheikh Hasina anklager Myanmars militær for at have lagt landminer ud langs grænsen til Bangladesh for at sikre, at de flygtede rohingyaer ikke skal vende tilbage.

FN har beskrevet de militære operationer som en "etnisk udrensning", mens den franske præsident, Emmanuel Macron, har kaldt operationerne for "folkedrab".

Rohingya-muslimerne er et mindretal i det overvejende buddhistiske Myanmar. FN siger, at de er udsat for massiv undertrykkelse af styret i landet.

De betragtes som illegale indvandrere, selv om de har boet i Myanmar i flere generationer. De har ikke ret til at få statsborgerskab i landet.

FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, har kaldt de militære operationer i landet et "skoleeksempel på etnisk udrensning".

/ritzau/AFP

 

Rusland langer ud efter EU i strid om nødhjælp til Syrien

New York. Rusland langer ud efter Den Europæiske Union, som russerne mener politiserer nødhjælpen til Syrien.

EU sikrede sig i april tilkendegivelse på nødhjælp for seks milliarder dollar til Syrien, der i syv år har været ramt af borgerkrig. Det svarer til omkring 38 milliarder kroner.

Kampene i det hærgede land har kostet flere end 330.000 mennesker livet.

Topfolk i EU insisterer dog på, at nødhjælpen ikke vil nå til Syrien, før der er en troværdig aftale på plads. Den skal sikre en overgang af magten i Syrien fra præsident Bashar al-Assad til en anden, efter at borgerkrigen slutter.

Ruslands viceudenrigsminister siger, at EU bruger nødhjælpen politisk i stedet for at hjælpe Syriens befolkning.

- Den politisering af emner relateret til nødhjælp og de udtalelser, om at vi skal vente på en politisk proces, er uacceptabel, siger Gennady Gatilov.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har sagt, at EU vil afholde en konference om genopbygningen af Syrien i foråret 2018. Det vil blive den anden konference af sin slags.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi kan få et normalt samfund tilbage i de områder, hvor volden er blevet nedbragt. Og så skal vi arbejde på genopbygningen, når en politisk aftale er nået i Genève, siger hun.

Men Gatilov mener, at der er brug for nødhjælpen nu. Den skal ifølge ham "genopbygge skoler, hospitaler og vigtig infrastruktur".

Storbritannien har argumenteret for, at præsident Bashar al-Assad ikke skal blive belønnet med nødhjælp. Frankrig har på samme måde beskyldt styret for at blokere for humanitær nødhjælp.

Rusland er til gengæld allieret med Assad-styret.

FN planlægger at samle Syriens regering og opposition til fredsforhandlinger i oktober.

Det sker, selv om tidligere forhandlinger ikke har bragt nogen resultater med sig.

/ritzau/AFP