Medie: Iran planlagde droneangreb under et tophemmeligt møde – ayatollahen nikkede

Ayatollah Ali Khamenei godkendte storstilet angreb på én betingelse: Ingen amerikanere måtte blive dræbt. Det skriver Reuters.

 

De fleste husker nok, at en sværm af droner og missiler i september ramte verdens største olieanlæg i Saudi-Arabiens ørken og for en stund sendte landets olieproduktion til tælling.

Spol så tiden yderligere fire måneder tilbage.

Dengang mødtes højtstående iranske sikkerhedsfolk i en svært befæstet bygning i Teheran for at planlægge angrebet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har gravet i Irans rolle i angrebet.

Deltagerne havde den dag i maj et enkelt punkt på dagsordenen: USA skulle straffes for at trække sig fra atomaftalen og for at genindføre omfattende sanktioner, der har ramt iransk økonomi hårdt.

Blandt deltagerne var højtstående personer fra Den Iranske Revolutionsgarde med speciale i hemmelige operationer. På et tidspunkt under mødet rejste en general sig og indtog talerstolen.

»Det er på tide, at vi trækker vores sværd og giver dem en lektion,« sagde han ifølge flere personer, som deltog på mødet.

Nogle deltagere ønskede at angribe amerikanske militærbaser i Mellemøsten. I sidste ende nåede de dog frem til en plan, der skulle ramme USAs interesser hårdt, men samtidig minimere risikoen for, at USA ville svare igen i form af et ødelæggende angreb på Iran.

Det blev besluttet at ramme olieanlæggene i Saudi-Arabien – en vigtig amerikansk allieret i Mellemøsten.

Planen blev godkendt af Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei. Han havde dog betingelser: Ingen civile eller amerikanere måtte blive ramt under angrebet.

Iran har gentagne gange afvist enhver beskyldning om, at landet stod bag angrebet. Det har ikke været muligt for Reuters at få en kommentar fra Iran til denne beskrivelse af forløbet.

Beskrivelsen stammer fra en række personer, som har deltaget på mødet og på fire efterfølgende møder. Ved et af møderne deltog ayatollahen personligt, skriver Reuters. Møderne foregik i et højsikret bygningskompleks, hvor Ali Khamenei angiveligt selv har en bolig.

I første omgang tog de iranskstøttede houthioprørere i Yemen skylden for angrebet. Dette blev dog afvist af både Saudi-Arabien og USA, som hævdede, at houthierne, som er en del af borgerkrigen i Yemen, ikke er i stand til at stå bag et så sofistikeret angreb. Saudi-Arabiens ærkefjende, Iran, måtte stå bag, hævdede både USA og Saudi-Arabien.

Det 17 minutter lange angreb viste, at Saudi-Arabiens olieinfrastruktur var mere sårbar end antaget. 18 droner med eksplosiver og tre lavtflyvende missiler ramte anlægget øst for Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

Angrebet lammede midlertidigt halvdelen af Saudi-Arabiens – og fem procent af hele verdens – olieproduktion.