May til Trump: Du gav mig 100 pct. støtte til NATO

Premierminister Theresa May gik målbevidst efter at få en garanti fra Donald Trump om støtte til NATO – og fik den.

De historisk tætte bånd mellem Storbritannien og USA blev understreget af både Præsident Donald Trump og premierminister Theresa May, da hun som den første statsleder var på besøg hos Trump i Det Hvide Hus fredag. Foto: Carlos Barria / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre steder havde Det Hvide Hus i sin velkomst til Theresa May stavet den britiske premierministers navn forkert – de havde glemt Het – men der var mere alvorlige emner, da Donald Trump fredag fik det første besøg af en statsleder i sin tid i Det Hvide Hus.

Trump har kaldt Brexit, som May oprindeligt var imod, for »fantastisk«. Trump har kaldt NATO, som May finder afgørende for fred i Europa, for »forældet«. Og Trump har sagt, at tortur, som May tager skarp afstand fra, »virker«.

På et 18 minutter langt fælles pressemøde fredag aften dansk tid var det en mere ydmyg Trump, der talte, og May fik i høj grad lov til at udlægge teksten.

May vendte sig over mod præsidenten og sagde – bare for at få det slået helt fast – at han under deres timelange møde i Det Ovale Værelse havde bekræftet, at han »stod 100 procent bag NATO«. Og han modsagde hende ikke.

Begge statsledere fortalte, at de ville arbejde for en frihandelsaftale mellem de to lande, når Storbritannien har forladt EU, og begge omfavnede deres landes »særlige forhold«.

Da May blev spurgt til Trumps støtte til tortur, Rusland, forbud mod muslimer og straf for abort begyndte den amerikanske præsident at joke med Theresa May:

»Det var dit valg af et spørgsmål. Så meget for det forhold.«

May selv gled af på spørgsmålet:

»Jeg har lyttet til præsidenten, og præsidenten har lyttet til mig. Det er formålet med at have en samtale og en dialog. Der vil være tidspunkter, hvor vi er uenige og spørgsmål, som vi er uenige om,« sagde hun.

Tiltrækning mellem modsætninger

Allerede inden Theresa May landede i USA fredag for at mødes med Donald Trump, havde premierministeren over for journalister joket med, at »nogle gange tiltrækkes modsætninger« af hinanden.

Fuld bevidst om at hun selv på forhånd var i tvivl om, hvor tæt de to egentlig kan finde ud af at arbejde sammen trods de to landes mere selvstændige kurs med Trumps »Amerika First« og den britiske løsrivelsesproces fra EU med Brexit.

De to landes efterretningstjenester har siden Anden Verdenskrig haft et særligt tæt samarbejde, men på forhånd havde hun gjort det klart, at hun »fordømmer« tortur, og at den britiske efterretningstjeneste ikke kan dele informationer indhentet ved hjælp af tortur.

Inden mødet med Trump i Det Hvide Hus holdt hun en tale for republikanere i Philadelphia, hvor hun understregede, at Storbritanniens og USAs ideologiske bånd går tilbage til Den Kolde Krig. Hun bandt sit eget konservative parti og Republikanerne sammen i denne lange historie, og hun nævnte Ronald Reagan fem gange, Winston Churchill fire, Margaret Thatcher to, mens hun kun nævnte Donald Trumps navn en enkelt gang.

NATOs betydning for fred var det centrale tema i talen. Mens Trump har sagt, at forsvarsalliancen bør omstruktureres for at fokusere på terrorisme, påpegede May, at alliancen allerede fokuserer på terror og derudover bør holde sit fokus på at forsvare sig mod aggressioner fra Rusland.

Hun kom også med et råd til Trump, der anklages for at være for Putin-venlig, om at »engagere sig men passe på«i forhold til den russiske præsident.

Theresa Mays mål var at flytte Donald Trump væk fra hans »radikale dagsorden«, vurderer Sir Lawrence Freedman, professor i krigsstudier ved Kings College i London, der var med til at skrive Blairs tale til USA i 1999 midt i krisen i Kosovo.

For Trump vil have »en enorm effekt på resten af verden, som en der udfordrer frihandel, NATO og omfavner Putin,« siger Sir Lawrence Freedman til BBC.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA