Danske politikere er overraskede: »Han gør det, han sagde. Men i min optik er det kun desto mere foruroligende«

Præsident Trump ser ud til rent faktisk at ville gøre, hvad han har lovet, og det er det virkeligt foruroligende, mener tidligere udenrigsministre efter syv dage med USAs nye præsident. »Befriende« mener omvendt Pernille Vermund.

»Vi må konstatere, at meget tyder på, at vi har tabt en global leder i et stykke tid«, lyder det fra den tidligere radikale udenrigsminister Martin Lidegaard efter de første syv dage med Donald Trump som USAs præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen har gået med et håb om, at Donald Trump ville blive mødt af en politisk virkelighed som USAs nye præsident, der ville sende hans mange valgløfter til jorden, så har de fået sig en slem overraskelse.

For hvis det kan være en overraskelse, at en politiker faktisk forsøger at leve op til sine løfter, så er det tilfældet for flere danske politikere, heriblandt de to tidligere danske udenrigsministre, de Radikales Martin Lidegaard og SFs Holger K. Nielsen.

Begge hæfter de sig ved den voldsomhed, som Trump har udvist i sine første syv dage som amerikanernes leder.

»Jeg ser en amerikansk præsident, der lægger sig ud med alt og alle. Jeg mindes ikke en politisk leder, der har valgt at tage så mange kampe på en gang og så hurtigt. Det er både internt i USA og udadtil. Af en leder med så stor indflydelse på verdens gang ønsker man en person, der forsøger at samle og ikke at splitte. Men at dømme på de første syv dage har vi fået det sidste. Det er foruroligende,« siger tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigspolitisk ordfører for de Radikale Martin Lidegaard:

»Vi må konstatere, at meget tyder på, at vi har tabt en global leder i et stykke tid.«

Håbet om valgkampsfeber

Danske politikere hæfter sig først og fremmest ved Trumps opgør med mangeårige, eksisterende handelsaftaler med såvel de øvrige Stillehavslande samt NAFTA, der forbinder USA, Canada og Mexico i et frihandelsområde.

Desuden truer Trump med at forlade WTO, hvis ikke amerikanerne kan forhandle sig frem til bedre vilkår.

Dertil kommer et midlertidigt forbud mod muslimsk indvandring, forholdet til Putin samt en præsident-underskrevet ordre om at igangsætte byggeriet af en mur til Mexico – som mexicanerne selv skal betale for. Det sidste har på bare syv dage skabt et historisk køligt forhold til naboen mod syd, og senest har den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, aflyst et planlagt besøg i Det Hvide Hus i næste uge.

I en verden med stor usikkerhed og store udfordringer er det sidste vi har brug for en amerikansk præsident, der alene varetager USAs interesser ud fra et snævert perspektiv, mener Martin Lidegaard.

Der er dem, der vil sige, at han bare er i færd med at gøre lige præcis, hvad han har lovet. Hvad siger du til det?

»Jamen, det er korrekt. Han gør det, han sagde. Men i min optik er det kun desto mere foruroligende. Jeg tror, at mange håbede, at det kun var i en valgkampsfeber, at mange af de her ting blev slynget ud. At dømme på de første syv dage, synes det ikke at være tilfældet.«

»Mere og mere vanvittige ting«

På samme vis er SFs udenrigspolitiske ordfører og tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen, blevet tiltagende bekymret i de seneste syv dage.

»Der er kommet en bred vifte af mere og mere vanvittige ting fra amerikansk side. Det sidste er, at Trump tilsyneladende vil gå i handelskrig med hele vejen,« siger han.

Men Trump er jo ikke ligefrem gået stille med dørene omkring sine løfter.

»Du kan sige, at det er gået som forventet langt hen ad vejen, men man havde jo håbet, at det ikke ville gå så galt, som det faktisk er gjort. Alt det her har han jo sagt hele tiden, men de færreste har troet på det, for det var for fantastisk,« siger Holger K. Nielsen:

»Folk har jo i lang tid ikke taget ham alvorligt og sagt, at så vanvittig kan man ikke være som amerikansk præsident. Så har man undret sig, da han blev valgt og ellers trøstet sig ved at sige, at han da ikke gennemfører de ting, han har lovet. Det nye er så, at jo det gør han tilsyneladende. Jeg anser det for at være meget alvorligt.«

Vermund: Hykleriske europæiske politikere

Hos Nye Borgerlige deler formand Pernille Vermund overraskelsen. Men hun ser det som en positiv udvikling.

»Det er både overraskende og befriende endelig at opleve en politiker, der rent faktisk gør, hvad han har sagt, han vil gøre. Manden har udstukket en række løfter og allerede en uge efter indsættelsen, ser det faktisk ud til, at han mener, hvad han siger,« siger hun.

Politisk hæfter Vermund sig ved at Trumps håndsrækning til Storbritannien omkring en handelsaftale samt indvandrerstoppet fra muslimske lande.

»Europæiske politikere er jo ret hykleriske. Vi har selv forsøgt at sikre Europas grænser med pigtrådshegn mellem Spanien og Marokko. Vi synes bare, det lyder frygteligt farligt, når det kommer fra en mand som Trump,« siger hun.

Pernille Vermund understreger, at der også er elementer i Trumps politik, hun er stærk modstander af. Det gælder bl.a. præsidentens holdninger til fri abort og et dekret om at fjerne økonomisk bistand til udenlandske organisationer, der støtter abort.

DFs udenrigspolitiske ordfører Søren Espersen har stor forståelse for Trumps ønske om at ville bygge en mur og udvise millioner af illegale mexicanske indvandrere.

Men Trumps ageren den første uge har været »meget lidt statsmandsagtig«.

»Det helt overvejende er, at forholdet til nabolandet Mexico faktisk allerede er ødelagt efter bare en uge. Ideen med, at et andet land skal betale for ens mur, er jo helt galt. Selvfølgelig skal man selv betale, hvis man vil opføre en mur. Det har medført, at han har ødelagt forståelsen med en stor nabo. Det er rystende,« siger Espersen.