Mæslinger skal udryddes: Vaccinationsfornægtende forældre risikerer kæmpebøder i Tyskland

Et nyt tysk lovforslag vil uddele kæmpebøder til forældre, der nægter at vaccinere deres børn mod mæslinger.

En børnelæge viser en mæslingevaccine frem på et hospital i Schwelm i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

Mens nye udbrud af mæslinger spreder sig globalt, gør tyske politikere klar til at uddele bøder til de forældre, der nægter at lade deres børn vaccinere mod den mest smitsomme af alle børnesygdomme.

Det skriver The Guardian.

Hvis tyske forældre nægter at vaccinere deres børn mod mæslinger, kan de risikere bøder på op til 18.000 kroner, lyder det i et nyt lovforslag, som sundhedsminister Jens Spahn (CDU) har fremsat.

Ifølge lovforslaget skal mæslingevaccinen være obligatorisk for alle børn, der går i tyske vuggestuer, børnehaver og skoler – og for de voksne lærere og undervisere, der arbejder med dem. Den skal også være obligatorisk for sundhedspersonale på hospitaler og sundhedsklinikker, skriver The Guardian.

»Alle forældre bør kunne vide sig sikre på, at deres børn ikke kan blive smittet med mæslinger,« forklarer Spahn i et interview til Bild.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget inden udgangen af 2019, skal tyske forældre allerede fra juli 2020 fremlægge bevis for, at deres børn har fået mæslingevaccinen, inden de kan få lov til at køre dem ind i en ny vuggestue, børnehave eller skole.

Men ifølge The Guardian vil lovforslaget også have tilbagevirkende kraft og derfor også gælde de omtrent 361.000 uvaccinerede børn, der menes at gå i skole eller børnehave i Tyskland, og de omtrent 220.000 voksne, der ikke har fået vaccinen.

Ca. 93 procent af Tysklands befolkning har i de seneste år fået vaccinen, men ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bør minimum 95 procent af befolkningen tage imod vaccinen for at undgå nye masseudbrud af mæslinger.

I New York har borgmester Bill de Blasio vedtaget en lignende politik over for vaccinationsfornægterne. Her er der blevet erklæret en sundhedsmæssig nødretstilstand, som forpligter de endnu uvaccinerede i Brooklyn-kvarteret Williamsburg til at lade sig vaccinere. Hvis de ikke gør det, kan de ifølge The New York Times få bøder på op til 6.600 kroner.

I de første tre måneder af 2019 blev der ifølge WHO registreret over 112.000 tilfælde af mæslinger på globalt plan. Det er næsten fire gange så mange som i første kvartal af 2018.

Udbruddene af mæslinger har især ramt USA, Thailand, Filippinerne og Tunesien, har FNs børneorganisation, UNICEF, beskrevet i en rapport. Blandt industrialiserede lande topper USA listen over steder, hvor der er flest uvaccinerede børn. Derefter kommer Storbritannien og Frankrig.

Sundhedsministerens forslag får allerede støtte fra socialdemokraterne (SPD), som er koalitionspartnere med hans parti i regeringen, skriver The Guardian.

»Individuel frihed bør have grænser, når den kan sætte andres helbred i fare,« siger SPDs leder, Andrea Nahles, som støtter forslaget, ifølge The Guardian.

Blandt De Grønne er der dog knap så stor entusiasme for forslaget. De mener hellere, at Spahn burde fokusere på at overbevise tyskerne om give deres børn vaccinen – uden tvang.