Macron, Trudeau, Rutte og Johnson fanget på video: De sladrer om Trump

De er blandt præsident Trumps nærmeste allierede. Efter NATO-topmødets første dag grinede fire statsledere ad Donald Trump. Lækket video fra Buckingham Palace kommer til at gøre ondt på USAs præsident, mener journalist.

 

Præsident Donald Trump holdt sig ikke tilbage fra at tale med pressen på NATO-topmødets første dag i London.

Tværtimod afholdt han flere improviserede og forholdsvist lange pressemøder, hvilket ikke gik ubemærket hen blandt USAs nærmeste allierede. De blev senere på aftenen fanget på video, mens de sladrede om den amerikanske præsident.

Med en øl i hånden blev Canadas premierminister, Justin Trudeau, filmet, mens han talte med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Hollands ministerpræsident, Mark Rutte.

De fire statsledere morede sig tilsyneladende over præsident Trumps tendens til at tale meget og tale længe på de improviserede pressemøder.

»Er det derfor, du kom for sent?« spørger Boris Johnson henvendt til Emmanuel Macron:

»Han kom for sent, fordi han pludselig skulle være med i et 40 minutters langt pressemøde,« bryder Canadas premierminister, Justin Trudeau, ind.

Herefter taler Macron. Det er dog ikke muligt at høre, hvad han siger.

Se videoen hos CBC News her:

Forståeligt for de fleste ville det dog være, hvis Emmanuel Macron mener, at det havde været en lang første dag på NATO-topmødet. Undervejs stødte han sammen med både USAs præsident og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i forlængelse af, at Macron har kaldt NATO-samarbejdet for »hjernedødt«.

Da den franske præsident senere på dagen mødtes med Donald Trump, udviklede det sig efterfølgende til et langt pressemøde, hvor de to blandt andet diskuterede Tyrkiets offensiv mod de hidtil kurdisk-kontrollerede områder i det nordlige Syrien.

Macron frygter, at offensiven kan føre til et comeback for Islamisk Stat, som han i øvrigt beskyldte Tyrkiet for indirekte at støtte. Donald Trump fokuserede i højere grad på skæbnen for de IS-jihadister, der sidder fængslet i regionen.

»Vi har masser af tilfangetagne krigere i Syrien, hovedsageligt er de fra Europa. Vil du have nogle søde IS-krigere? Jeg kan sikre, at du får dem. Du må få lige så mange, du vil have,« sagde præsident Trump på pressemødet, hvoraf Berlingske har et uddrag foroven.

»Lad os nu tage situationen alvorligt. Et stort antal af de krigere, der er i Syrien, er fra Syrien, Irak eller regionen,« sagde præsident Macron:

»Det er sandt, at der også er IS-jihadister fra Europa, men dette er et mindre problem sammenlignet med det større problem, vi står over for. Vores første prioritet bør være at bekæmpe IS.«

»Det er et af de bedste ikke-svar, jeg nogensinde har hørt, og det er okay,« svarede præsident Trump så.

Det var ikke kun præsident Macron, der måtte gennem et improviseret pressemøde efter sit møde med Donald Trump. Det samme måtte Justin Trudeau. Mens den canadiske premierminister sad ved siden af Donald Trump talte den amerikanske præsident til pressen om alt fra protesterne i Iran, over rigsretshøringer i Washington D.C. til forholdet med Kina og atomaftaler med Rusland.

»Du kunne se, hvor målløse hans medarbejdere var,« siger Trudeau med et grin på den video, der blev fanget af ham og de øvrige statsledere.

Maggie Haberman, der er politisk journalist ved The New York Times og i mange år har fulgt Donald Trump, skriver på Twitter, at præsidenten formentlig ikke vil bryde sig om den lækkede video fra London:

»Præsidenten hader tanken om, at nogen griner ad ham.«