Löfven: Det svenske folk krævede en forandring

Den nye svenske statsminister Stefan Löfven jublede over valgsejren i sin sejrstale. Han ser det som et udtryk for, at det svenske folk krævede en forandring.

Socialdemokraternes Stefan Löfven med blomster efter valgsejren søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Den længe ventede sejrstale fra Stefan Löfven kom endelig kort efter midnat.

Foran hujende partifæller tog den nye socialdemokratiske ordet.

»Det er jer, der har gjort det muligt,« startede han og takkede partiapparatet for en valgkampagne, »hvis lige jeg aldrig set,« som det lød fra Stefan Löfven.

Men alvoren sænkede sig hurtigt over sejrstalen.

»Vi befinder os i en alvorlig situation. Hundrede tusinder af mennesker er arbejdsløse, og vores skolers resultater falder mere end i noget andet OECD-land,« lød det fra Stefan Löfven.

Han ser valgsejren som et udtryk for, at det svenske folk kræver en forandring.

»Moderaternas måde at lede landet på er underkendt. Det svenske folk har vendt ryggen til skattelettelser. Det svenske folk kræver en forandring, og det svenske folk får en forandring,« bebudede den kommende statsminister til hujende råb.

Han understregede samtidig, at han vil forsøge at favne bredt og nå brede politiske forlig.

»Partiinteresserne skal til side, og Sveriges interesser skal forrest igen. Vores land er for lille til konflikter,« sagde Stefan Löfven, der også adresserede det indvandrerkritiske Sverigedemokraternas imponerende valgresultat med knap 13 procent af stemmerne.

»87 procent af vælgerne har ikke stemt på Sverigedemokraterna,« sagde han og udelukkede, at partiet ville blive tungen på vægtskålen.

Han lagde i sin tale i det hele taget vægt på, at der var behov for at skabe et solidarisk og grønt Sverige.

»Vi skal skabe en grøn og bæredygtig verden, som vi kan give videre til vores børnebørn,« lød det fra den kommende statsminister.

Han benyttede samtidig talen til at takke den nu afgående statsminister, Frederik Reinfeldt, som han »har stor respekt for«.