Livsvigtig russisk-ukrainsk gasaftale udskudt igen

Rusland, Ukraine og EU kunne trods store forventninger tirsdag ikke få sat underskrifter på en aftale, der skal sikre livsvigtige leverancer af russisk gas til Ukraine gennem vinteren.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Russiske leverancer af gas til Ukraine spiller en central rolle i konflikten mellem de to lande, da Ukraine er dybt afhængig af russisk gas. I flere måneder har EU, Rusland og Ukraine forsøgt at blive enige om en aftale, der sikrer livsvigtig russisk gas til Ukraine gennem vinteren, hvor det let kan fryse med 20 minusgrader, eller det der er værre.

Talrige journalister fra Rusland og Ukraine var tirsdag kommet til Bruxelles i forventning om, at det endelig skulle lykkes at lukke aftalen, men klokken lidt over otte tirsdag aften måtte EUs energikommissær Günther Oettinger fortælle på et pressemøde, at man endnu ikke er nået til enighed.

»Vi har arbejdet hele dagen i forskellige formater. Vi har nået vigtige skridt omkring en vinterpakke, som nu skal forhandles på plads derhjemme for begge parter, inden vi mødes igen næste onsdag til de forhåbentligt sidste trepartsforhandlinger, hvor underskrifterne også skal på plads,« sagde en tydeligvis lidt skuffet Günther Oettinger.

Den melding minder til forveksling om, hvad Oettinger sagde efter forhandlinger i slutningen af september, men fremskridtene har altså ikke været tilstrækkelige siden.

Rusland lukkede for gassen til Ukraine i juni, fordi Ukraine var bagefter med regninger for milliarder. Ukraine siger, at man holdt op med at betale, fordi Rusland lod gaspriserne stige urimeligt voldsomt. Tirsdagens fremskridt er, at parterne nu ifølge Oettinger er enige om, hvilken pris Ukraine skal betale for gas gennem vinteren.

Rusland vil imidlertid kun levere gas, hvis Ukraine betaler for gassen forud samt betaler en milliardgæld inden årets udgang. Da såvel Ukraine som landets nationale gasselskab har hul i kassen, skal Ukraine og EU - måske med hjælp fra Den Internationale Valutafond eller andre - i løbet af den næste uge finde ud af, hvordan regningerne kan betales, inden parterne mødes igen onsdag i næste uge.

Oettinger fortalte også, at EU ikke umiddelbart kommer til at stille en garanti for det samlede beløb, der er tale om - det er ganske enkelt for stort. De ubetalte regninger omfatter i alt 3,1 milliarder dollar – eller omkring 18 milliarder danske kroner - der skal betales inden årets udgang.

Også for EUs gasleverancer er aftalen vigtig, fordi mere end halvdelen af de enorme mængder russisk gas, som EU importerer, løber gennem Ukraine. Uden en gasaftale mellem Rusland og Ukraine vil trykket i rørledningerne være så svagt i løbet af vinteren, at EU ikke nødvendigvis kan få leveret den ønskede gas fra Rusland.

Hvis det lykkes at få de sidste detaljer og underskrifterne i hus i næste uge, er Rusland villig til at levere de fire milliarder kubikmeter gas, som Ukraine minimum har brug for, hvis vinteren skal klares med varme i de ukrainske hjem.

Ukraine har nu nikket til den pris, som man ikke ville acceptere, da den var på bordet i slutningen af september - nemlig 385 dollar per 1.000 kubikmeter gas, som skal betales forud for levering.

Vinteren nærmer sig, så Ukraine må give efter for de russiske krav. Men før der er betalt - og de penge blive meget svære at finde - får Ukraine ingen gas fra Rusland.