Har Juncker sat ræven til at vogte gæs?

Efter en mindre rokade ser slovakiske Maroš Šefčovič ud til at få ansvaret for energiunionen i den nye EU-Kommission. Šefčovič er populær, men Slovakiet har nære bånd til Rusland, og nu skal en slovak så gøre EU mindre afhængig af russisk gas.

Meget tyder på, at slovakiske Maroš Šefcovic bliver EUs nye energikommissær. Hans hjemland er kendt for sine nære handelsbånd til Rusland, og det kan blive en udfordring. Foto: Yves Herman Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Rosende ord er der rigeligt af, hvad angår slovakiske Maroš Šefčovič. Han har de seneste fem år været en af næstformændene i EU-Kommissionen og har bl.a. haft ansvaret for samarbejdet med Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Det har han klaret godt, mener de fleste i Bruxelles.

Da den slovenske kommissærkandidat Alenka Bratušek dumpede ved høringen i Europa-Parlamentet for to uger siden, pegede pilen hurtigt på i stedet at give Šefčovič ansvaret for det store projekt med at skabe en europæisk energiunion, der blandt andet skal gøre EU mindre afhængig af russisk gas. Den nye slovenske kandidat, Violeta Bulc, kan så overtage transportområdet, som Šefčovič ellers var tiltænkt de kommende fem år.

Šefčovič og Bulc skal begge gennem en høring om de nye områder mandag aften under Europa-Parlamentets samling i franske Strasbourg. Næsten alt fokus har været rette mod den politisk uerfarne Violeta Bulc, for hvordan skal hun kunne klare en høring om det indviklede transportområde, når hun kun har haft ganske få dage til at forberede sig?

Omvendt venter stort set alle, at Šefčovič klarer sin høring fint. Šefčovič er så populær, at transportudvalget i parlamentet langt hellere ville have ham som transportkommissær end Bulc.

Men på længere sigt er udnævnelsen af Šefčovič som ansvarlig for energiunionen måske kommissionsformand Jean-Claude Junckers mest udfordrende valg. EU-mediet European Voice konstaterede på sin forside torsdag: »Juncker tager endnu et sats«.

Historiske uenigheder

Forklaringen er Slovakiets bånd til Rusland. Slovakiet er sammen med Ungarn det land, der offentligt har været mest kritisk over for de økonomiske sanktioner mod Rusland, og tidligere i år indgik Slovakiet en ny stor energiaftale med Rusland på trods af krisen i forholdet mellem Rusland og EU.

Energiunionen er fortsat et lidt uklart projekt, som Šefčovič nu ser ud til at blive hovedarkitekten bag. Ideen er grundlæggende, at EU-landene ved at arbejde meget tættere sammen i planlægningen af landenes energipolitik kan sikre stabil og billig energi til fremtiden. Det bliver ikke nemt, fordi landene historisk har haft meget forskellige mål med energipolitikken – det samme problem, der gør det udfordrende for EUs stats- og regeringschefer at enes om fælles klima- og energimål frem mod 2030 på EU-topmødet torsdag-fredag i denne uge.

Slovakiets premierminister, Robert Fico, der satte Šefčovič i spidsen for sit partis kandidater til europaparlamentsvalget i maj, vil utvivlsomt have klare forventninger til, at Šefčovič kan føre EUs energipolitik nærmere den slovakiske linje. Det vil sige mere imødekommende over for Rusland.

Som kommissær skal Šefčovič varetage Kommissionen og alle de 28 EU-landes interesser og ikke Slovakiets. Men Ruslands præsident, Vladimir Putin, har utvivlsomt noteret, at tre lande, der historisk har nære handelsbånd til Rusland, sidder på centrale poster i den kommende EU-Kommission. Udenrigschefen Federica Mogherini er fra Italien, kommissæren for naboskab er fra Østrig, mens Slovakiet altså ser ud til at sætte sig på posten for energiunionen.

Efter høringerne mandag aften er det planen, at Europa-Parlamentet skal stemme om at godkende den samlede EU-Kommission onsdag, så den har mulighed for at tiltræde 1. november, hvis den bliver godkendt.