Lektor om dræbt iransk leder: Hævnen må ikke være for hård

USA ved, at Iran må hævne sig for ikke at tabe ansigt, siger militærlektor, men det må ikke være for hårdt.

Iranske demonstranter har været på gaden, siden USA fredag slog den højtstående militærleder Soleimani ihjel. Iran må hævne sig, vurderer militærlektor, men ikke så hårdt, at USA svarer endnu hårdere igen. Wana News Agency/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det skal tages meget alvorligt, når Donald Trump i et tweet skriver, at USA har udset sig 52 angrebsmål i Iran, hvis Iran gengælder drab på militærleder.

Sådan siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet.

- USA sender en troværdig trussel om, at man har en klar plan for at optrappe konflikten, hvis Iran svarer for hårdt igen.

- Iranerne skal finde en grænse, hvor de med nogle angreb kan sige, at de har fået hævn, men uden at det er så kraftigt, at amerikanerne bruger mere militær magt, lyder hans vurdering.

Begge parter optræder som forventet, mener lektoren, for både USA og Iran forsøger at skræmme modparten for at undgå krig.

- Skal man skræmme nogle til at gøre, hvad man vil have, så skal man virke overbevisende.

- Man skal også sende et signal om, at hvis modparten gør det værre, så bliver modsvaret så omkostningsfuldt, at det ikke står mål med de fordele, man kan opnå ved at bruge mere militær magt.

Fredag dræbte amerikanerne den iranske militærleder Qassem Soleimani, og det har vakt stor vrede og trusler om hævn fra iransk side.

/ritzau/