Korrespondent: Opmærksomheden retter sig mod islamistiske grupper

Islamistiske oprørsgrupper fra Nordkaukasus står sandsynligvis bag søndagens angreb mod Volgograd, siger Berlingskes Ruslands-korrespondent. Ingen har endnu taget ansvaret for mandagens bombe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Det er endnu uvist, hvem der står bag mandagens bombeangreb i den russiske by Volgograd, men det kan sandsynligvis være islamistiske oprørsgrupper fra Nordkaukasus, der også menes at være skyld i søndagens terrorangreb mod den russiske by.

Det fortæller Berlingskes Ruslands-korrespondent, Simon Kruse. Mandagens angreb mod en bus har indtil videre kostet 15 personer livet, mens 17 blev dræbt af en selvmordsbomber på byens banegård søndag.

»Der er ingen, der har taget ansvaret for det, der lige er sket, endnu. Men det kommer selvfølgelig mindre end et døgn efter det andet bombeangreb på banegården i Volgograd, og det kommer også efter et terrorangreb i oktober, hvor man fastslog, at det var en kvindelig selvmordsbomber, der kommer fra delrepublikken Dagestan, der stod bag,« siger Simon Kruse til Radio24syv.

Kvinden, der stod bag oktober måneds angreb, havde forbindelser til islamistiske oprørsgrupper i det uroplagede Nordkaukasus, og søndag skrev flere russiske medier, at søndagens angreb højst sandsynligt blev gennemført af en kvinde, der to gange har været gift med medlemmer af »ulovlige væbnede grupper« - formodentlig en islamistisk oprørsgruppe fra Kaukakasus-republikkerne Dagestan eller Tjetjenien.

»Vi ved som sagt ikke, hvem der står bag mandagens angreb endnu, men der er ingen tvivl om, at opmærksomheden retter sig mod de her grupper. Lederen af det kaukasiske minaret ophævede i juni en selverklæret våbenhvile efter en lang periode uden angreb. Han sagde, at det kommende Vinter-OL ville blive mål for terrorangreb. Nu ser vi så fem uger før Vinter-OL, at der kommer to bombeangreb i Volgograd,« siger Simon Kruse.

Den russiske by Sotji, der ligger 700 kilometer syd for Volgograd, er vært for Vinter-OL i februar 2014, og det sender et signal, at angrebene finder sted så tæt på den by, hvor vinterlegene skal foregå.

»Hvis det er de her oprørsgrupper, der står bag, kan det være et forsøg på at bevise, at man kan slå til uden for Nordkaukasus, og at man kan ramme så stor en begivenhed som Vinter-OL,« siger Simon Kruse.

Talsmand for efterforskningsenheden i Volgograd, Vladimir Markin, siger til flere russiske nyhedsbureauer, at mandagens eksplosion i bussen også var »en terrorhandling«, skriver AFP. Foruden de 15 dræbte er 32 personer indtil videre blevet såret af angrebet, der ramte en bus midt i myldretiden.