Koranskænding gennem tiderne

Muslimer er vrede og verdensledere bekymrede over en planlagt koranafbrænding i Florida. Det er ikke første gang, koranen er blevet skændet.

Aktivister fra World Hindu Council brænder en udgave af koranen i protest mod Taleban-regimets destruktion af historiske monumenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAMAL KISHORE / REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken politikere eller religiøse ledere i USA ser ud til at kunne standse den lille amerikanske kirke, 'Dove World Outreach"s planlagte afbrænding af 200 eksemplarer af Koranen i forbindelse med niårsdagen for terrorangrebet på USA 11. september 2001.

Planerne har skabt frygt for omverdens reaktioner - særligt blandt muslimer, hvilket især hænger sammen med de kraftige reaktioner i kølvandet på offentliggørelsen af de danske Muhammedtegninger for knap fem år siden.

Verdens ledere var ikke sene til at fordømme den koranafbrænding, som den amerikanske kirke planlægger at gennemføre.

Ifølge Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er koranafbrænding »i stærk modstrid med de værdier, som Nato bygger på, og som vi kæmper for« og ligesom den amerikanske øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus, er han bekymret for NATO-troppernes sikkerhed

Billedserie: Et årti med koranskændinger

New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, har kaldt aktionen for »usmagelig«. Centrale kristne, muslimske og jødiske ledere i USA har karakteriseret den som »anti-muslimsk vanvid« og den amerikanske justitsminister, Eric Holder, kalder den »idiotisk«.

Men det er bestemt ikke første gang, at muslimernes hellige bog har måttet lægge ryg til politiske, religiøse såvel som kunstneriske manifestationer.

1999: Provo- og konceptkunstneren Uwe Max Jensen præsenterer værket 'Halve sandheder', der består af en oversavet bibel, samt en oversavet koran.

2001: Aktivister fra World Hindu Council brænder koranen i New Delhi, Indien, i protest mod Taleban-regimets planer om at ødelægge historiske statuer, herunder en række hinduistiske gudebilleder.

2003: Uwe Max Jensen vækker harme i muslimske kredse ved at udstille det koranvers, som terroristerne bag angrebet påberåbte sig, foldet som papirflyver. Kunstneren forsvarer sig med, at der er tale om en kopi, og ikke om en side revet ud af koranen.

2005: Newsweek bringer historien om, at forhørsledere på Guantanamo-basen skulle have skændet en koran, blandt andet ved at skylle den ud i toilettet. Dette førte til voldsomme protester i blandt andet Indien, Pakistan og Iran. Newsweek trak historien tilbage, hvilket blev mødt med skepsis blandt mange muslimer, og protesterne fortsatte.

2006: Den kristne højrefløjsorganisation 'Operation Save America' brænder koranen ved et møde i Jackson, Mississippi. Med på bålet er kopier af højesteretsdomme, der garanterer retten til abort og rettigheder for homoseksuelle.

2009: Vrede muslimer går på gaden i Afghanistans hovedstad Kabul. De hævder, at udenlandske tropper har brændt en udgave af koranen under et militært angreb i landets Maidan-Wardak-provins. USA og Nato afviser at deres soldater skulle være involveret i hændelsen. De mener det er et rygte startet af Taleban.

2010: Pastor Terry Jones og hans menighed i Dove World Outreach Center, i Gainesville, Florida, planlægger at afholde 'International brænd en koran-dag' den 11. september, niårsdagen for angrebet på World Trade Center. Via Facebook inviterer organisationen kristne til fællesafbrænding af muslimers hellige bog fra kl. 18-21.